TW

El passat 2013 va fer 100 anys de la creació del primer grup Escolta a Menorca anomenat Exploradores. Des de llavors hi ha hagut 4 etapes del moviment escolta, la darrera i que ha seguit viva ininterrompudament fins a dia d'avui, va tenir el seu inici l'any 1962. El 1971 es va fundar l'Associació Diocesana d'Escoltisme Escoltes de Menorca-MSC. Aquesta seria, i és, l'associació que agermanaria els 2 agrupaments de llavors i tota la resta d'agrupaments que hi ha hagut a l'illa. Avui en dia són 8: AE Federico Pareja i AE St. Antoni Mª Claret a Ciutadella, AE St. Bartomeu a Ferreries, AE Cristòfol Barber as Migjorn Gran, AE Sta. Eulàlia a Alaior, AE Tramuntana a Maó, AE St. Climent a St. Climent i AE Angel Ruiz i Pablo as Castell. Amb el temps cada agrupament ha anat fent activitats educatives destinades a la societat menorquina, en especial als infants i joves.

L'Escoltisme és un moviment educatiu infantil i juvenil que treballa amb caps i responsables voluntaris i altruistes. Avui en dia comptam amb 270 infants i joves, arribant i fent partícips de les nostres accions a 235 famílies, i això gràcies a 54 caps que actuen directament amb els al·lots/es, més 67 responsables ( equips directius i equips de pares/mares) que dediquen entre tots ells, un total de 39.967,38 hores al llarg d'un curs, amb la satisfacció de que aquell fillet/a, jove, aprengui, creixi i maduri. Si aquestes hores ens les hagués de pagar l'administració li suposaria un cost de 399.673,75 €. Però com hem dit abans som voluntaris.

Des de la seva creació, Escoltes de Menorca ha format a molta gent, molts caps, monitors/es. L'arxiu de l'Escola de Formació d'Escoltes de Menorca compta amb 1.064 expedients de persones que han assistit als seus cursos (598 escoltes i 466 no-escoltes).

Us demanareu per a quin motiu tota aquesta informació. A més de fer saber de la nostra implicació dins la societat, allò que volem donar a conèixer és que des de l'any 1984, ADE Escoltes de Menorca, any rere any anava firmant un conveni amb el CIMe, el qual fa alguns anys es va reduir a 18.000 € de mutu acord. Però a principis del passat mes de desembre ens vam assabentar que pel 2014 ja no es firmaria aquest conveni. El CIMe té tot el dret de decidir de no renovar-lo i això no es la cosa que més ens preocupa encara que és greu; allò que més ens preocupa són les maneres, ja que s'ha decidit d'una forma unilateral i no s'ha fet amb un previ avís informant-nos del tema, sinó que ha estat per l'exposició pública del pressupost del CIMe que ens n'hem assabentat. Creiem que aquesta no és la manera ni la forma de tractar als ciutadans.

Per açò, assabentats del pressupost, vam demanar una reunió amb la consellera. Dita reunió va ser concedida quan ja els pressupostos estaven tancats, i per tant ja era molt difícil que hi hagués un canvi de postura per part de la Conselleria.

Després de moltes peticions de disculpes, d'assegurar-nos que no era una decisió política (cosa que en cap moment nosaltres no havíem insinuat) i de dir-nos que valoraven moltíssim la nostra feina, se'ns va comunicar que els motius per a no renovar el conveni eren: Pressions de les altres àrees del Consell perquè als Escoltes se'ns concedia un conveni a dit i per amiguisme; que les pressions eren degudes a què havien de reduir pressupost degut al deute del cas Cesgarden; que només poden fer convenis amb entitats que duen a terme una activitat única (que no fa ningú més); i se'ns va proposar que demanéssim subvencions per activitats o projectes concrets, la qual cosa ens sembla molt bé. Però, com és que enguany, el total d'ajuts nominatius del CIMe és de 103 quan l'any 2013 va ser de 74? I com és que la quantitat de l' ajuda a aquests ha passat de 1.513.777,77 € del 2013 a 1.590.353,68 € el 2014? A aquestes preguntes se'ns va contestar que no sabien què feien les altres àrees. Si açò és cert, és lamentable i ens crea un altre interrogant: Com és que les altres àrees saben allò que fa Joventut i concretament allò referent a Escoltes de Menorca?

Per tot açò demanem al CIMe que es repensi la seva actitud i la seva decisió, que tengui més tacte amb les entitats ciutadanes i informi abans de prendre mesures dràstiques. Per això, el passat dimecres dia 12, varem presentar al CIMe la documentació necessària per dur a terme el conveni del 2014, com els darrers 29 anys, esperant una resposta per escrit. També esperam que aquest escrit els ajudi a revisar les seves maneres de fer i d'administrar la cosa pública. Nosaltres, com la majoria de persones, ja ens espavilarem per a tirar endavant i continuar fent la nostra feina social i educativa perquè creiem que és important. Però açò sí, sense renunciar a la nostra identitat, lluitant i treballant en favor del nostre patrimoni natural, cultural i religiós, i sense tancar la boca quan creiem que com a ciutadans tenim alguna cosa a dir. Creiem que és més important la nostra identitat que els doblers que ens puguin donar.

Sempre a punt.