TW

Les prospeccions sísmiques que es volen dur a terme a només 20 quilòmetres de la costa nord de Menorca, al nord-est de Mallorca i el sud de gairebé bé tot l'arxipèlag, són una greu amenaça tant per el medi marí com pel que representa a la pesca i al turisme.

El projecte que actualment està tramitant l'empresa Spectrum Geo Limited, preveu bombardejar el fons marí amb ones sonores molt fortes de fins a 235 decibels, una autèntica barbaritat que no té justificació.

Per tant, estan gestionant per obtenir autorització i així poder aplicar aquesta tècnica de descarregues sòniques al llarg d'uns 14.000 Km de longitud. La tecnologia es basa en generar potents impulsos sonors que penetren fins a una fondària de 7.000 metres, i que quan reboten cap a la superfície es pot obtenir informació del les característiques del subsòl i determinar així, si hi ha bosses de petroli o gas.

Cada 10-20 segons es produeix un dispar molt fort, 24 hores al dia i durant casi 5 mesos. A dins la mar, les ones es propaguen amb molta més facilitat que en l'aire, per tant provoquen una enorme alteració i impacte a tot l'entorn, per la seva potent dissonància.

Se sap que fent aquestes practiques, l'activitat pesquera surt molt perjudicada, fins i tot es pot arribar a un descens del 50 i 80 per cent de les pesqueres.

Projectes com aquest -hem de recordar que actualment al Mediterrani Occidental, (Mar Balear) son 4 els projectes que es volen tirat endavant, si entre tots no ho podem aturar- es justifiquen per intentar disminuir la dependència energètica dels combustibles fòssils, sense tenir en consideració que el litoral mediterrani peninsular i de les Illes acull la major part d'activitat turística de tot l'Estat espanyol.

Si s'arriba a trobar gas o petroli a prop de les nostres costes que passarà amb la pesca, el turisme i la qualitat de vida dels habitants de les Illes?

Moltes són. per sort, les persones, entitats (GOB, confraries de pescadors, agents socials i econòmics, partits polítics,..) i institucions (ajuntaments de la nostra illa, Consell insular de Menorca, Govern balear, Parlament,..) que han presentat propostes davant el Ministeri de Medi Ambient, que du a terme la tramitació prèvia a l'estudi d'impacte ambiental.

Hem de ser capaços de fomentar i apostar, d'una manera valenta i decidida per les energies netes i renovables, que per cert molt recentment, el Govern central ha aturat i frenat amb les darreres modificacions introduïdes.
Les prospeccions petroleres a la mar causen danys irreversibles i irreparables a tots els ecosistemes marins, a la qualitat de vida, a l'activitat pesquera i turística, principal motor de l'economia de la nostra Comunitat Autònoma.

Per tant, des de la Confraria de Pescadors de Ciutadella iniciem una Campanya de recollida de firmes, per intentar aturar aquest disbarat i rebutjar enèrgicament qualsevol projecte d'aquestes característiques a les nostres aigües. A les nostres oficines (Pla de Sant Joan 20) tenim impresos per signar, i les entitats i particulars que estiguin interessats en col·laborar, ho poden fer posant-se en contacte per telèfon al 971.481833 , o per adreça electrònica: cofraciutadella@gmail.com

Gràcies per la vostra col·laboració!!