TW
0

Después de Gràcia,
el Cós

El Consell Insular de Menorca realiza este año un gran esfuerzo, manteniendo el programa de inversiones derivado del Plan Insular de Cooperación (PIC) 2013en los municipios de la Isla. Se ha de tener en cuenta que, inicialmente, este planse nutríade aportaciones del Ministerio, del Govern Balear, del Consell Insular y de los Ayuntamientos. Para este año, a pesar de que no se reciben aportaciones ni del Ministerio ni del Govern, el Consell decidió presupuestar 990.000 euros a distribuir entre municipios, un fondo que ha de verse completado con las correspondientes aportaciones de cada municipio.Este equipo de gobierno dirigido por la alcaldesa Águeda Reynés decidió renegociar con el Consell insular un reparto más justo de los recursos que debía recibir cada población. Si bien es cierto que el Plan nació con la vocación de ayudar más a los municipios pequeños, por su lógica menor capacidad inversora, no es menos cierto que la ayuda per capita recibida en relación con otros municipios nos dejó sorprendidos. En los últimos seis años, por ejemplo,ocho euros al año por habitante es la inversión realizada en Mahón, por89,44 o31 en otros municipios. Después de muchas negociaciones, conseguimos que el reparto para este año sea más justo. Debemos tener en cuenta la premisa de cooperación entre todos, pero también el hecho de que Mahón y Ciutadella son los más poblados. Para este 2013 hemos conseguido una ayuda de 7,5 euros per cápita en Mahón, mientras otros municipios recibirán 38, 16 o 13. La diferencia entre el anterior reparto y el actuales escandalosa, más del doble. Quiero recordar que a estas cantidades, cada Ayuntamiento añade una parte para completar el proyecto que desea ejecutar.
Con la información que ofrecen estos datos, podemos observar que, respecto a este Plan, en Mahón nohemos perdido capacidad inversora y gracias al trabajo de este equipo de gobierno, el reparto es un poco más justo.

El proyecto a ejecutar justo después de Fiestas de la Mare de Déu de Gràcia, contempla la primera fase de reforma integral del Cós de Gràcia, que prevé la sustitución de las redes de agua y saneamiento entre Ses Moreres y Ramóny Cajal. Para ello se ha dispuesto una partida de 360.000 euros, 218.000 de los cuales son aportados por la Administración insular.

Comoafirmamos en el Pleno, hemos luchado y lo seguiremos haciendo para que las administraciones supramunicipales aporten recursos de inversión en nuestro municipio, una política eficaz en oposición a la demagogia que practica en este asunto el PSOE, actitud que provoca dos preguntas:

1. Hace poco más de un año, el grupo socialista pregonaba y augurabala desaparición del PIC. Es obvio, que mentían, pero queda una duda: ¿se equivocaban o querían que desapareciera para poder criticarlo?)

2. ¿Dónde han estado gobernando todos estos años y por qué nonegociaron un mejor reparto para los ciudadanos de Mahón?

Mateu Ainsa
Teniente de alcaldía
de Servicios Técnicos
Maó-Mahón

Dinamització Comercial: tres persones a sou i el benefici per a empreses de fora

Els membres del Grup Socialista ens vam veure obligats a exigir la compareixença de la màxima autoritat de la ciutat. Ho vam fer perquè la situació actual ho requereix i més quan som testimonis d'una gestió política que deixa molt que desitjar. Els representants del PSOE vam demanar resposta a 112 preguntes que recullen temes o preocupacions que la gent maonesa ens ha fet arribar durant aquests dos anys de mandat. Com no podria ser d'altra manera la reactivació econòmica de la ciutat és una d'aquestes preocupacions.Tots som conscients del gran esforç que fan els empresaris per mantenir les portes obertes dels seus negocis, lluitant per no haver d'acomiadar treballadors que en moltes ocasions són persones que quasi formen part de la família. Veim com molts d'ells es posen al dia per satisfer les noves demandes i adaptar-se a les formes de comerç vinculades a les noves tecnologies; veim com empreses maoneses fan fortes apostes per innovar amb els seus productes tenint la màxima cura en la qualitat del servei.

A la compareixença per plenari de principis de juliol vam formular una quantitat considerable de preguntes referents a aquests temes; preguntes que la batlessa va contestar amb poc més de monosíl·labs. Moltes d'aquestes respostes ens van deixar de pedra.

Actualment tenim dos regidors de Comerç (el Sr. Ajejandro Sanz i la Sra. Vanesa Contreres), un dinamitzador comercial i un coordinador. Tot aquest desplegament ens costa als maonesos i maoneses uns 6.000 euros al mes (el Sr. Sanz cobra del Parlament). Quan vam demanar la valoració a la batlessa va dir que la feina s'ha de valorar "pels resultats", que aquests eren "totalment positius" i que només calia "mirar l'activitat que hi havia al nostre municipi i al port". La principal preocupació de la batlessa és que la gent surti al carrer, ho ha dit en multitud d'ocasions. No li preocupa que la gent no pugui consumir perquè no té feina, que no arribi a final de mes. Sembla que tampoc li preocupa que tot l'hivern i part d'estiu els comerços hagin estat buits i ara que ve gent de fora més disposada a consumir no hi pot accedir per les traves circulatòries i el caos en mobilitat que han muntat, però açò es veu que no té importància.

Sra. batlessa, regidors i dinamitzadors, quin pla de dinamització segueixen? Entretenir el personal amb música i banderetes de colors, és l'únic que vostès entenen per dinamització? Si volem una ciutat dinàmica i viva hem de facilitar l'accés a la ciutat, la ciutat ha de ser pràctica; però amb el caos circulatori que han aconseguit han 'dinamitzat' el malestar i han provocat l'efecte contrari.

Dinamitzar la ciutat també vol dir equipar-la d'infraestructures que facin possible l'aparcament sense haver de deixar mitja paga al parquímetre. Una ciutat dinàmica és aquella que ofereix una oferta cultural pròpia, que aposta per la prosperitat i per la modernitat; en fi una ciutat on hi faci ganes arribar-s'hi perquè és atractiva i diferent. I sobretot una ciutat que vol estar viva dóna oportunitats i suport al sector empresarial, entitats culturals i socials, en definitiva a tots aquells col·lectius que formen part de la realitat de Maó.

Un exemple molt clar de la poca sensibilitat que té l'Ajuntament per aquests col·lectius es resumeix amb les declaracions del Sr. Sanz sobre el passat mercat mariner: "El sábado hubo incluso alguna parada del Mercado que agotó sus existencias antes de la medianoche"... L'empresa mallorquina que va muntar el Mercat Mariner se'n va anar amb les butxaques ben plenes mentre que els artesans i ambulants de l'Illa es van veure arraconats de mala manera. A Menorca no tenim productes que es puguin oferir a un mercat mariner? No tenim formatge, embotits, pastisseria, artesania pròpia i gent que cuini productes nostres?

Aquesta és la forma de dinamitzar que tenen els regidors i dinamitzadors. Què trist que cap de les quatre persones que treballen pel comerç de Maó sigui capaç de donar oportunitats i facilitar negoci a les empreses maoneses que, al cap i a la fi, són les que donen feina i fan moure l'economia de la ciutat.

Elena Costa
Regidora del Grup Socialista
a l'Ajuntament de Maó

Caso Cesgarden, que lo paguen los culpables

El Plan Territorial insular (PTI) se ha convertido para Menorca y para los menorquines en una auténtica pesadilla. Ha sido una de las normas que más ha contribuido a condenar la economía menorquina a la actual situación de penuria económica y al incremento del número de parados hasta cifras inéditas en la Isla. Su rigidez y vocación intervencionista ha encorsetado la actividad económica de Menorca y ha ahuyentado a un buen número de proyectos e inversiones que, de lo contrario, hubieran creado riqueza y puestos de trabajo.Y por si esto fuera poco, el Tribunal Superior de Justicia de Baleares en 2011 condenó al Consell insular de Menorca a pagar 16,1 millones de euros a la empresa Cesgarden por la anulación de sus derechos urbanísticos en Son Bou, una vez quedó aprobado el PTI en 2003 con los votos de PSOE, PSM y EU. Una indemnización que hoy, aplicando los correspondientes intereses de demora, se han convertido en 23,5 millones. Esta sentencia, fruto de la irresponsabilidad y frivolidad de los partidos de izquierda, ha puesto al borde de la inviabilidad económica al propio Consell insular, y le obligará a no poder hacer inversiones en muchos años y a tener que suprimir servicios que perjudicarán gravemente a las personas más necesitadas de la Isla.

El caso Cesgarden, sin embargo, se hubiera podido resolver sin problemas cuando en 2006 se aprobó la primera y única reforma del PTI. En esa reforma, ejemplo palmario de urbanismo a la carta, el Consell insular de Joana Barceló negoció con distintos propietarios y promotores afectados por el PTI y se llegó a acuerdos urbanísticos que supusieron la supresión de 40 hectáreas de zona verde y el aumento en 26 hectáreas del área urbanizable. En esa ocasión no hubo manifestaciones, ni pancartas, ni huelgas, pues los mismos que promovían la reforma del PTI son los que suelen organizar las algaradas y, claro está, no se van a manifestar en contra de sí mismos. En cualquier caso, todos nos podemos imaginar que hubiera pasado si esa misma modificación del PTI la hubiera llevado a cabo el PP.

Otra curiosidad es que algunos promotores agraciados por la modificación de la norma territorial de 2006 eran gente muy vinculada a los partidos gobernantes de esa época, circunstancia que Cesgarden no cumplía. Mientras el Consell se deshizo para buscar soluciones a según qué promotor, en cambio jamás se quiso sentar a negociar con Cesgarden. No quiso llegar a acuerdos con ellos por lo que la empresa tuvo que buscar amparo en los Tribunales, con las consecuencias antes comentadas.

Ante estos hechos, ¿por qué todos los menorquines hemos de pagar y sufrir los errores de unos políticos ensoberbecidos que se creían perfectos e inmunes a la ley y a la justicia? ¿Por qué no asumen estos 23,5 millones de euros aquellos que votaron a favor del PTI o, de forma subsidiaria, los partidos a quienes representaban?

No es de recibo que aquellos que nunca hemos comulgado con el PTI y que ya hemos cargado con el peso de ver el cierre de empresas y el aumento del paro por su culpa, además hayamos de pagar también una indemnización de la que solo deberían responder los que apoyaron el Plan territorial.

Quienes han arruinado Menorca y han dejado ahora al Consell al borde del precipicio tienen nombres y apellidos y deben ser recordados como los autores intelectuales de la quiebra de Menorca. Estos políticos son los culpables de nuestras actuales desgracias. Y creo que son ellos y no los demás quienes han de pagar las consecuencias de sus actos. No tenemos por qué, el resto de menorquines, pagar los caprichos de quienes actuaron desde la improvisación, la necedad y el sectarismo. En este sentido, entiendo que se deberían pedir responsabilidades personales y penales a aquellos que nos han llevado a esta situación de quiebra.

Los partidos de izquierdas, que ahora están en la oposición, no pueden desentenderse de la herencia de su gestión y echar balones fuera. Si tuvieran un mínimo de decencia deberían ahorrar un mayor sufrimiento a los ciudadanos y pagar ellos la indemnización a Cesgarden. Si tan orgullosos están de su PTI deberían pagar ahora los platos rotos de su decisión y evitar cargar más peso sobre las sufridas espaldas de los menorquines. Y opino que no deberían quedar impunes los responsables que han llevado al Consell insular y a los menorquines a este callejón sin salida.

Antoni Camps Casasnovas
Diputado autonómico
del Grupo Popular

Es Migjorn, Sant Lluís i Maó a ritme de swing

Dimecres nit vam assistir al primer concert de la Banda de Música des Migjorn Gran d'aquest estiu. Dijous i divendres l'han repetit, amb menys nervis, a Sant Lluís i a Maó, per cert, gràcies als dos pobles per convidar-nos.Tornant al concert, crec que en tota l'estona que va durar, no se'ns va anar de la cara el somriure. Va ser divertit i alhora emocionant veure els joves, que quan els vam conèixer no podien amb els seus instruments, moure's ara, per l'escenari com si fossin artistes consagrats. En Robert, clarinet, un solvent i elegant " gentleman", en Gerard i en Marc guapíssims saxos, en Diego, en Josep i en Colau, trombons, quins ballarins! En Juanito i en Paco abraçats a la tuba com si fos la Ginger Rogers, la Marta, en Josep i en Javi amb les flautes d'un costat a l'altre, en Jaume espectacular trompeta i en Víctor que aconsegueix un agut increïble, n'Oscar i n'Edu en combat singular amb la bateria....no els puc anomenar tots perquè el tràfec d'instruments i músics és constant. En fi, un concert en què els músics van ser protagonistes absoluts de la seva música, la que va arreglar per a ells el seu director i sembla que també coreògraf, sempre creatiu i sorprenent, n'Isaac. Ahir els vam poder conèixer una mica millor, molta gent va poder posar cara als sons, saber qui fa què, doncs en altres ocasions quedaven tapats per la magnitud de l'espectacle. El públic ho va saber agrair.

Els polítics i la societat hem de saber reconèixer la feina que hi ha darrera d'una banda de música, la nostra o qualsevol altra, i el que representa poder comptar amb agrupacions com aquesta. Ens solucionen les festes, no només les patronals, sinó també les religioses, inauguracions, col·laboracions pedagògiques amb les escoles, etc. Als seus membres els dóna una formació difícil d'adquirir a altres llocs i uneix pobles i generacions. Un dels membres més veterans ens explicava que havia pensat deixar-ho, per la complicació tècnica i els canvis de ritme d'aquest concert, però finalment i gràcies al suport del seu company, molt més jove i millor format, havia continuat i n'estava molt satisfet. Dues generacions, dos pobles i un lloc comú: la música. Per alguns complicat, per altres més fàcil, però ajudant-se entre ells i acompanyats del seu director han tirat endavant molts anys de banda.

Veure a en Joan Vidal i en Xec Gomila ,membres de la banda durant molts anys, ara en retirada, però sempre presents, és important per a tots perquè ens recorda que malgrat les dificultats i els entrebancs, tenim quelcom genuí que no podem malbaratar.
Gràcies a tots, ànims i si defalliu, torneu-hi, que val la pena i sempre sereu benvinguts.

Elena Baquero
Regidora de Cultura
Es Migjorn Gran