TW
0

Carta oberta al conseller d'Educació

Un cop més torno a escriure al diari per expressar el meu absolut desacord amb les mesures preses fins a dia d'avui amb l'actual Equip de Govern en el tema de la F.P.Ja fa un any que un grup de persones ens vam mobilitzar per poder tenir la mateixa oferta formativa dins l'educació, concretament dins la Formació Professional del Sistema Educatiu. Vam escriure vàries cartes i vam recollir un gran número de signatures per demostrar que la gent donava suport a la nostra petició. Tot va anar dirigit al Delegat Territorial Sr. Julián, al Director General de Formació Professional de les Illes Balears i com no, al Sr. Conseller d'Educació de les Illes Balears.Com és d'esperar no hem tingut després de quasi un any cap tipus de contestació, ni tan sols hi ha hagut cap mena d'intenció ni voluntat per buscar cap solució. No se'ns ha escoltat! Escoltar no és només sentir, sinó analitzar les nostres peticions i aplicar-hi alguna mesura, ja que estem parlant del futur de la ciutadania. De la manera que el Govern actua no facilita les coses, sinó al contrari, ens posa més traves. Què n'és de trist que haguem de dependre de quatre " tècnics experts" per poder estudiar i tenir una educació com cal… Potser el que s'hauria de fer és replantejar les coses i valorar aviam si l'actual Govern es mereix o no ser on actualment és…

Considero que se'ls hi han dit les coses ja varis cops per activa i per passiva i ells en cap moment ens han donat cap resposta eficient a la problemàtica. No hi ha dret que la gent de Menorca, joves i adults, no puguem formar-nos a la nostra illa, que sempre haguem d'anar a Mallorca a estudiar, luxe que desgraciadament avui en dia no tothom es pot permetre.

Considero que ja és hora que el Govern obri els ulls i ens escolti, que se n'adoni de les mancances que té l'oferta formativa de l'illa i que prengui mesures al respecte. Ja n'hi ha prou de donar sempre la mateixa excusa: la crisi econòmica! Tots sabem que si hem arribat en aquesta situació és en part per la seva culpa, per no haver estat capaços de gestionar de manera eficaç i eficient els recursos econòmics de la Comunitat, sobretot en temes com educació i sanitat.

Durant tot aquest any no hem parat de sol·licitar més oferta formativa i que sobretot hi hagués una correspondència amb els cicles actuals, són moltes les branques de formació professional existents però molt curta la l'oferta educativa de FP. Per aquesta raó, aquells que hem estudiat o estudiam els cicles de grau mitjà, molts no podem continuar estudiant perquè no existeixen cicles formatius de grau superior de la mateixa família professional. És lògic? És just? Jo crec que no.

Per aquesta "senzilla" raó els meus companys i jo hem demanat i demanam més oferta formativa ja sigui presencial, a distància o mitjançant agrupacions modulars. Què ens ha dit el Govern? Res de res.

En altres comunitats, deixen que els aspirants a Grau Superior, una vegada finalitzada la prova d'accés i tenint un Grau Mitjà, poden accedir a qualsevol cicle superior dins un bloc de matèries afins, i no necessàriament de la mateixa família que el Grau Mitjà. És sorprenent que aquesta opció que per altres Comunitats és una realitat a nosaltres se'ns nega.

Com tot, o quasi tot a la vida, la voluntat ho és tot, i aquí no hi ha cap tipus de voluntat, o almenys els meus companys i jo ho sentim així, per què? Perquè el què demanam ho tenen altres Comunitats i posar-ho en marxa no té cap cost. La crisis no és excusa. El què està clar és que, almenys en educació, els menorquins no som iguals que els altres.!

Des de aquí demano a la gent de Menorca que ens ajudi a reclamar uns drets que com a ciutadans tenim. La gent a de dir el que pensa i lluitar per aconseguir el que vol. No ens hem de resignar amb el que un Equip de Govern ens diu. Com he dit abans sempre ens posen l'excusa dels diners. Ja està bé! Ja que després per segons què sí que n'hi ha. Des de aquí vui fer recordar que som una Comunitat que es diu : Illes Balears, no Palma de Mallorca!

Lluís Seguí Gomila

Sant Lluís

La enseñanza, también en castellano (II)

Cuando el Partido Popular entró a gobernar en Baleares llevaba en su programa, y no como cosa menor sino como punto destacado, la libre elección de lengua en la enseñanza.Recordemos aquí que unos meses antes de esas elecciones, el Tribunal Supremo había fallado (22-12-2010) que en las Comunidades Autónomas con dos lenguas oficiales, los padres han de poder elegir la lengua de enseñanza de sus hijos.

En el primer curso escolar ya bajo el gobierno del PP nada cambió. Todas las clases en catalán. Pensamos que exigir el cumplimiento tanto de su programa como de las sentencias del Supremo en los apenas cinco meses que habían transcurrido desde las elecciones era pecar de optimistas. Pero ahora que ha comenzado el siguiente curso escolar y, bueno, ni siquiera se nos ha preguntado a la mayoría de los padres en que lengua nos gustaría que nuestros hijos recibieran la enseñanza…

Cuando, a los pocos que se les dejó escoger, no se les garantiza ese derecho y se les deja en manos del "projecte educatiu del Centre escolar" (y ya sabemos cuál es y lo que persigue)…

¿Qué más podemos hacer los padres? ¿Para qué sirven las sentencias del Tribunal Supremo si nadie hace nada para que se cumplan? Parece que el sacrosanto y superdemocrático "derecho a decidir" no se aplica a la lengua.

Con lo fácil que era preguntar a los padres y decirles, mira sois doscientos (es un decir), habilitaremos una línea en castellano en el colegio tal y el instituto tal y todos contentos.
Animamos a padres con esos problemas y a todo aquel que quiera, a asistir a la conferencia-coloquio que ofrecerá el próximo martes día 4 de diciembre en Mahón el Sr. Jorge Campos, presidente de la Fundación Círculo Balear, la única organización que, hoy en día, defiende la libre elección de lengua en la enseñanza y la preservación de las variantes lingüísticas isleñas. La conferencia será en la Sala de Plenos del Ayuntamiento de Mahón a las 8 de la tarde y será una buena ocasión para que los padres nos conozcamos y compartamos problemas y posibles soluciones legales.


Paco Morillo Bosch
Lola Marcuello
David Cazorla

Mahón