El gener de l'any 2015 Carles Gomila i Jorge Fernández Alday van ser convidats a participar en el 19è Diàleg de Mongofra, que, sota el títol "El sentit del col·leccionisme avui", reuní diversos actors del sistema de l'art a Menorca. La casualitat, el destí o la causalitat, com vostès prefereixin, els va unir en un dels projectes artístics més sòlids i internacionals que tenen lloc avui a la nostra illa. Menorca Pulsar celebra aquesta tardor la cinquena edició des que va començar a caminar, ara fa tres anys. Amb discreció i rigor, sense ajuts de cap mena, han consolidat una oferta cultural de primer ordre que atrau públic d'arreu del món.
Durant les tres setmanes vinents, tres pintors mundialment reconeguts pel seu tractament de la figura humana (Hollis Dunlap, Sean Cheetham i Jeremy Mann) conviuran amb alumnes que, atrets per la seva mestria, desitgen perfeccionar la tècnica pictòrica. Procedents d'Austràlia, Noruega, Sud-àfrica, els Estats Units o Grècia, pintors amateurs, professors i pintors professionals participaran en aquests tallers en sessions que van de les sis a les dotze hores diàries de pintura amb models. Aquesta, a diferència de la pintura a partir de fotografia o des de la memòria, obliga l'alumne a posar en joc les seves habilitats per poder traslladar a la tela de forma coherent el dibuix, el color, la llum, l'anatomia i la textura en un temps limitat. Les hores restants, en les estones lliures o durant els àpats, enriquidores converses entre ells i/o amb el pintor convidat els permetran conèixer més a fons els aspectes que siguin del seu interès, i aquí Menorca Pulsar marca la diferència en relació amb la resta de workshops.
Un altre dels grans encerts de Menorca Pulsar és la seva pàgina web (www.menorcapulsar.com). No és només una eina de comunicació rigorosa i d'alta qualitat, és també una font d'informació i coneixement de primer ordre. Les seves 100% Noir interviews, l'art blog o els llibres electrònics disponibles de forma gratuïta ens proveeixen una valuosa informació que ens permet conèixer de primera mà qui són i què en pensen de qüestions tan diverses com què és per a ells la pintura, el valor de la tècnica enfront del concepte, quins són els seus referents, com es mouen en el mercat, etc.
Menorca Pulsar proveeix als interessats allotjament a l'hotel Son Triay de Ferreries, un dels pocs exemples a Menorca d'arquitectura italiana, influïda per Palladio, construïda en temps de la dominació anglesa. Els jardins, italianitzants, i les 126 hectàrees de pastures i boscos, fan d'aquest lloc un espai idíl·lic per a la pràctica artística, la reflexió i el recolliment. El seu atractiu queda palès en l'alt percentatge de repetidors, cinc d'un total de setze en el primer taller d'aquesta edició, a càrrec de Hollis Dunlap.
Entrar a la sala de pintura és també un goig. La il·luminació general simula la llum del dia i és constant, perquè s'han cegat totes les finestres. Dues models d'edats molt diferents seuen envoltades de teles negres i uns focus d'alta qualitat confereixen als seus cossos una llum homogènia que perfila els volums i dona a la seva pell una qualitat cerúlia. Els alumnes, disposats en semicercle, drets o asseguts en un tamboret, pinten en una tela o fusta de petites dimensions instal·lada en un cavallet de campanya proveït per l'organització. Hollis atén les seves inquietuds, dubtes o certeses. Jorge Fernández Alday i Carles Gomila, pintors també, han consolidat un projecte cultural que ja és un referent més enllà de l'illa. Enhorabona!
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.