Dijous que ve, dia 19 de juliol, el Museu de Menorca obrirà les portes per desvelar-nos com entén què és ser museu al segle XXI. Vint anys han passat des que, pels volts de 1998, va ocupar el convent de Sant Francesc, després de passar pel Principal de Guàrdia, on va néixer el 1889, el museu de l'Ateneu i Can Mercadal. El Museo Provincial de Mahón primer, Museo Provincial de Bellas Artes posteriorment i Museu de Menorca finalment esdevingué un custodi, conservador i divulgador del patrimoni historicoartístic de Menorca de primer ordre. Joan Seguí Rodríguez, Maria Lluïsa Serra i Lluís Plantalamor desenvoluparen una important tasca investigadora en l'àmbit arqueològic, que ha permès crear un fons d'aproximadament 250.000 peces, moltes provinents dels prop de 1.200 jaciments existents a l'illa i altres de donacions.
Fins ara el Museu de Menorca responia a una concepció hegemònica de la museografia en la qual es prioritza l'exhibició del fons museístic, encara que aquest inclogui fragments, en el cas de l'arqueologia. Destacava la promoció de l'estudi i la investigació d'entre les seves missions, al mateix temps que custodiava la memòria i procurava l'educació de la ciutadania. Aquesta darrera missió, però, ha estat tradicionalment menystinguda fins que la cultura s'ha convertit en un motor econòmic. En els darrers vint anys els museus han començat a redirigir els seus objectius en veure que les activitats educatives destinades a nens i adults procuraven una major afluència de públic i una major visibilitat. En paral·lel altres serveis s'han anat incorporant: marxandatge, botiga, restaurant, serveis en línia...
Després de sis mesos d'obres el Museu de Menorca reneix amb una nova vocació de museu d'història per deixar enrere el caràcter generalista que l'ha definit des de la seva fundació. Per assolir aquest repte l'empresa Kultura, Idees i Estratègies per al Patrimoni, SL, sota les directrius de la direcció, ha ideat el nou discurs museològic i museogràfic, el qual ha estat executat per Croquis, Dissenys, Muntatges i Realitzacions, SA. Ambdues empreses van ser les encarregades de dissenyar i materialitzar el discurs museogràfic de Ca n'Oliver Col·lecció Hdez. Sanz - Hdez. Mora.
A la primera planta coneixerem la prehistòria (2200-123 aC), l'època romana i la musulmana (290-1287 dC). A la segona ens endinsarem en la conquesta cristiana, els segles XIII i XIV, els Àustries i la Menorca anglesa i francesa del segle XVIII. Els segles XIX i XX seran divulgats a través de l'organització social tradicional, la insularitat i la importància de la mar, i el desenvolupament social, econòmic i cultural, així com la relació entre el medi i les persones a través del paisatge. De les 250.000 peces que componen el fons del museu una selecció de 1.400 tindran la funció d'explicar la història. En el nou Museu de Menorca hi trobarem una nova botiga, un taller de restauració reformat, un nou espai per a la recepció de grups i un nou espai familiar anomenat Sala de Descoberta. Amb aquests espais el museu vol acostar-se especialment al públic menorquí per tal d'incrementar-ne l'assistència (l'any 2015 els menorquins representaven un 28 % dels assistents). Les activitats que es duguin a terme i les exposicions temporals que s'organitzin seran clau per mantenir viu el museu.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.