TW
0

De llevant a ponent, l'illa de Menorca ens ofereix aquest dies una oferta cultural intensa on l'art és present de forma destacada. La seva presència respon a un dinamisme cultural de llarga tradició i que és motiu d'admiració a altres contrades. Amb una població equivalent a la de Girona, Lugo o Càceres, l'illa és capaç de generar, en aquestes dates i amb pocs recursos, diversos festivals de música, obres de teatre amateur i professional, xerrades i tertúlies a la fresca, visites guiades a llocs d'interès arqueològic o històric, i una desena llarga d'exposicions d'art o de caràcter cultural, a més a més de les festes que es celebren a cada poble. Si ja en s'hivern la coincidència en els dies i les hores fa impossible participar en tota l'oferta programada, en s'estiu les agendes treuen foc.

A Ciutadella es pot gaudir ara de les obres de Cristina Sintes a la sala municipal del Roser. L'escultora presenta un total de deu busts i figures humanes amb fusta emfasitzats pel realisme de la representació de l'anatomia humana. L'exposició, titulada Vides, explora les mirades de diferents personatges, d'entre els quals destaca Senectud, una projecció en el futur de la mateixa escultora, envellida. També a Ciutadella, en aquest cas a la galeria Retxa, Matías Sansaloni mostra les seves últimes creacions en ferro. L'escultor, que es troba en un moment d'extensa producció i visibilitat, també està present a la sala municipal del convent de Sant Diego, a Alaior, i a l'exposició col·lectiva de la galeria Artara de Maó. Però a Ciutadella l'art també surt al carrer: Street Art, una iniciativa de l'associació Ciutadella Antiga, convida diferents pintors a intervenir en la via pública. Els resultats són sorprenents i alteren la nostra percepció de l'espai públic. La fotografia també és present amb una mostra d'Àlex Monfort a l'Espai d'Art Xec Coll, on la descontextualització dels objectes transtorna idees preconcebudes i genera poemes visuals. Al Claustre del Seminari en Francesc Florit Nin ens brinda la oportunitat de contemplar Divinitats humanes, un treball magnífic que ja vàrem tractar. Per últim, cal destacar l'exposició que la galeria Vidrart ha organitzat a Jorge Fernández Alday. La seva pintura, honesta i plena d'ofici, es mou entre la representació i la descomposició de la realitat, conferint a la pinzellada i a la taca de color un gran protagonisme. Ell és, sens dubte, un dels pintors a tenir en compte avui a Menorca.

Entre ponent i llevant podem fer una parada a Alaior per capbussar-nos en les obres de Pacífic Camps i Matías Sansaloni. A la sala d'exposicions del convent de Sant Diego, la pintura i l'escultura dialoguen al voltant de la idea d'illa. Pacífic Camps ens mostra les seves illes desitjades: l'illa dels somnis, l'illa de l'aigua, l'illa de l'home que sembrava arbres, l'illa dels encants. Pintor carregat de misticisme i amb un profund sentit del sublim, Camps combina pintura, paper, teles i objectes, tot creant un univers personal i únic.

Ja a llevant l'oferta artística pren una forta embranzida amb mitja dotzena d'exposicions. La galeria Artara ha organitzat una extensa exposició d'artistes menorquins que omple les tres plantes de l'edifici. Entre les obres exposades, un oli de grans dimensions de Mikel Díez Alaba en tons ocres sorprèn per la seva profunditat i rotunditat. Al Local, un petit espai dirigit per l'artista Nuria Román, hi podem trobar interessants olis de l'autora així com escultures de Bettina Gleiss, amb formes orgàniques brillants i coloristes. Juan Elorduy presenta, a la galeria Kroma, els seus paisatges lluminosos, mentre que al costat, a la galeria Encant, destaquen dues obres de Piers Jackson. De les altres tres exposicions, dues tenen un caràcter institucional i són les grans exposicions de l'estiu: Pascual Calbó i Caldés (1752-1817), al Museu de Menorca, i Matías Quetglas. La pintura nua, al Centre d'art Ca n'Oliver. Dos segles els separen però ambdós permeten escriure la història de l'art a Menorca amb majúscules.

Una última exposició uneix art amb voluntariat i generositat. La V exposició benèfica Illa del Rei ja forma part dels estius menorquins i permet els ciutadans contribuir a un projecte que ha transcendit l'àmbit nacional. Els prop de doscents voluntaris de diferents nacionalitats que cada diumenge des del 2004 reconstrueixen l'antic hospital naval anglès demostren el poder de la societat civil organitzada. En l'exposició, a la sala de "la Caixa" del carrer Nou, s'ofereixen obres de reconeguts pintors espanyols amb una cuidada presentació i assessorament.