TW
0

"Temps de segona mà. La fi de l'home roig", d'Svetlana Aleksiévitx, guanyadora del premi Nobel de Literatura 2015, és una crònica dels últims vint anys de la història de Rússia feta a partir del testimonis de nombroses i variades persones, des d'estudiants a jubilats, totes elles del poble. Les diferents veus composen un variat mosaic d'opinions que ens dona una idea del que van ser aquells èpoques. Potser, com diria Dickens, es podria resumir dient que van ser els pitjors del temps i els millors dels temps. Alguns testimonis els recorden amb horror i tanmateix senten nostàlgia pel passat que van perdre ja que el sistema els havia inculcat que era la única forma ètica de vida. Malgrat aquestes contradiccions el llibre és una excel•lent història coral de la gent senzilla.

Les entrevistes de Svetlana Aleksiévitx ens fan viure en directe alguns del episodis claus de la Unió Soviètica i de la seva desintegració. Les històries personals de deportació, les grans esperances que va suscitar la perestroika de Gorbatxov o les reaccions a la resistència de Boris Yeltsin al fracassat cop d'Estat són alguns dels moments que reviuen els diferents testimonis que parlen amb l'autora i als qui ella els hi dona una forma literària. No sols importa el gran interès del contingut sinó també la qualitat de l'escriptura avalada pe l'Acadèmia Sueca que li concedí el Premi Nobel de Literatura 2015.

Nascuda al 1948 a Stanistawów, Svetlana Aleksiévitx va treballaren diferents diaris i com a professora a la ciutat de Minsk. Abans de ser guardona amb el Nobel tot just era coneguda al nostre país on només s'havia traduït la seva obra "Voces de Chernóbil". Ara els lectors podem gaudir d'una tercera obra d'aquesta hereva de l'estil de gran periodisme de Ryszard Kapuściński: "La guerra no tiene rostro de mujer".

Durant molt de temps els seus llibres van estar censurats per les autoritats soviètiques i només es van poder publicar amb normalitat amb l'arribada al poder de Gorbatxov. Actualment resideix a París a causa dels problemes que tenia amb el règim de Putin.

Temps de segona ma. La fi de lóme roig

Svetlana Aleksiévitx

Treducció de Marta Rebón

Editorial Raig Verd

544 pàgines