TW
0

Amb Els Nikolaidis Josep Maria Quintana (Alaior, 1950) va novel•lar de forma esplèndida el segle XVIII a Menorca i ara amb Els Clark centra el focus narratiu en el XIX. Però el nou llibre de l'autor de Els herois de la nit és quelcom més que una novel•la històrica ja que conté també una enigmàtica trama situada al París de principis del segle XX.

A l'estiu de 1913, Roger Codina, un jove menorquí que ha acabat els estudis de dret i lletres, coneix casualment a la capital de França de Nicolas Legrand, investigador privat, i a una atractiva aristòcrata, Stéphanie Lambert, de la que s'enamora a primera vista. Legrand encarrega a l'enamoradís Codina que investigui la vida de Daniel Clark, un menorquí com ell, que acaben de trobar mort en estranyes circumstàncies a la seva habitació de l'hotel Ritz a París.

Per tal de poder tenir diners per continuar galantejant amb madame Lambert, Roger Codina acceptarà l'encàrrec i serà així com coneixerem la polièdrica i fascinant personalitat de Daniel Clark, un besnét de Iorgos Nikolaidis, personatge que inicia la saga de mercaders grecs que vàrem conèixer en la novel•la titulada amb el seu llinatge.

Codina contacta a Menorca amb el notari Pere Ballester que li dona una llista de persones que han estat en estreta relació amb el fill de Bruna Nikolaidis i de Daniel Clark, tinent de l'armada americana establerta a Maó. Així anirà coneixent a aquest personatge que va tenir un paper clau en la Revolució de 1868, la Primera República i el desplegament industrial de l'Illa de Menorca. Es també un home que ha estat exiliat un temps a París després del cop d'Estat del general Pavia i que a la capital europea ha conegut els gran pintors impressionistes de l'època i uns refinaments que no podrà trobar a la provinciana Menorca d'aquell temps.

Interessat per la pintura i per la música, Daniel Clark és al mateix temps un tauró dels negocis i protagonista destacat del crac bancari menorquí de 1911.

És Roger Codina el qui amb la seva investigació ens va posant al dia de les diferents facetes del financer al temps que tracta d'esbrinar les raons de la seva morta i viu, en primera persona, la seva intermitent relació amb la misteriosa senyora Lambert, a la que va conèixer amb un placo de l'opera parisenca.

Les dones juguen un paper destacat a Els Clark i cada un dels cinc capítols te a una d'elles com a protagonista. Quintana domina amb bon pols la intriga fins al final. en la que possiblement sigui la seva millor novel•la fins el moment.

Els Clark
Josep Maria Quintana
Pagés Editors