Mig centenar de mostres per donar valor a les pedres i els fòssils de Menorca

L’exposició s’inaugura dissabte a Sant Lluís i forma part dels actes de l’Any Benet Mercadal

El Molí de dalt de Sant Lluís acull una selecció de mig centenar de mostres que van formar part de l’exitosa exposició «Pedres de Menorca» de 1994.

TW
0

El pròxim dissabte, a les 13 hores, s’inaugura al Molí de Dalt de Sant Lluís l’exposició «Un record a ‘Pedres de Menorca (1994)’», un acte que s’emmarca en la celebració de «100 anys del naixement de Benet Mercadal», que han organitzat l’IME, Ajuntament de Sant Lluís i Centre de Geologia de Menorca, amb la col·laboració del Consell insular, Menorca Reserva de Biosfera, Ajuntament de Ferreries, Ajuntament de Maó i Hauser&Wirt Menorca. L’exposició estarà oberta fins al 29 d’abril, en horari de 10 a 13 hores de dilluns a divendres i de 17 a 19 hores els dimarts i dijous.

Dues hores abans de la inauguració de la mostra geològica, a les 11 hores, Joan Lluís Petrus Real, de la Universitat de Barcelona, impartirà a la Sala Albert Camus, de Sant Lluís, una conferència sobre el geòleg aficionat santlluïser Benet Mercadal Pons (1925-1999) i l’estudi dels canvis del nivell de la mar de Menorca a través de les platges alçades, els fòssils i les coves.

El director del centre de Geologia de Menorca, Agustí Rodríguez, assegura que l’exposició «Un record a ‘Pedres de Menorca (1994)’ parteix d’una exposició que es va fer el referit any a la Biblioteca Pública de Maó, amb l’entusiasta implicació del seu director, Juan Francisco Sánchez Nistal, i que va rebre una acollida molt especial. «De fet, es considera com un esdeveniment pioner en la divulgació dels valors geològics de Menorca i a la que Benet Mercadal va cedir algunes mostres. Ara el que s’ha fet és recollir una sèrie d’aquelles mostres en record d’aquella exposició de fa trenta-un anys muntada per Miquel Fernández i Joan Lluís Petrus, amb l’assessorament d’Antoni Obrador».

Del paleozoic al quaternari

La mostra geològica està formada per un poc més de cinquanta mostres de roques, minerals i fòssils que en certa manera volen donar una visió de la geologia de Menorca. En aquest sentit, Agustí Rodríguez apunta que les mostres agafen tot el que seria el registre geològic de l’Illa, que va des del paleozoic fins al quaternari, «on val la pena assenyalar que és el període geològic que va estudiar especialment Benet Mercadal».

Pel fet que es tracta d’una mostra geològica emmarcada en un esdeveniment en record deL geòleg aficionat santlluïser, Agustí Fernández destaca unes mostres especials que són del quaternari, «per exemple una és la del Myotragus balearicus, també hi ha mostres de dents de peixos, en concret de grans taurons, del que també es pot considerar a Benet com a pioner del seu estudi a l’Illa, hi ha una mostra de la tortuga gegant de Menorca i així mateix s’exposa uns rosegadors que van ser endèmics de l’Illa».

Per altra banda, la mostra geològica es completa amb un seguit de mostres interessants, com per exemple el conill gegant endèmic de l’Illa, afirma el director del Centre de Geologia de Menorca.

Sense interès de les institucions per l’exposició

El director del Centre de Geologia de Menorca, Agustí Rodríguez, subratlla la transcendència de l’exposició «Pedres de Menorca» de 1994 i, per contra, el desinterès de les institucions per convertir-la en una exposició permanent. «És una llàstima que una exposició com mai s’havia fet a l’Illa, que va ser visitada per més de 2.000 persones i centres educatius, no tingués el suport de les institucions, per la qual no es va poder dur a Ciutadella per falta de recursos ni fos una exposició permanent. De fet, la té al seu domicili un dels seus promotors», subratlla.