Tot açò coincideix en l’estrena de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP): l’oli d’enguany ja es pot etiquetar amb aquest distintiu de qualitat. Provisionalment, fins que la Comissió Europea l’inscrigui oficialment, l’oli d’oliva ja es pot comercialitzar sota el segell d’Indicació Geogràfica Protegida Oli de Menorca. És gràcies a la resolució del mes d’abril, emesa per part del Consell i el Govern balear, que atorga la protecció nacional transitòria a la IGP, i permet etiquetar la producció que reuneixi les característiques fixades. Això ho explicava aquest dilluns el president de l’Associació Oli de Menorca, Josep Maria Quintana, qui, per altra banda, indicà que també «s’haurà d’aprovar el reglament de funcionament del consell regulador que ha de regir la IGP». Un ens que preveu que «pugui estar en funcionament el 2026».
Ni fred, ni aigua
La primera anyada amb IGP no serà la millor, quant a tones d’oliva. Quintana admetia que «ha anat molt malament», tot i que «encara no tenim les xifres», perquè, «bàsicament, ha fet massa calor a l’hivern, les oliveres han florit diverses vegades i no ha plogut en el moment oportú».
Una valoració semblant feia Enric Picanyol, propietari de Morvedra Vell, qui no obstant apuntava que «la qualitat de l’oli serà bona». L’explicació és que, en tractar-se «d’explotacions petites, l’oliva es cull quan toca i fa que sigui de gran qualitat», a diferència d’altres indrets. «A Andalusia, la collita s’allarga tres mesos», per ser extensions més grans.
Així i tot, «el canvi climàtic està afectant» i fa que l’arbre no trobi unes condicions òptimes. «L’olivera necessita almenys un mes de fred a l’hivern, per poder reposar i florir bé», situació que els darrers anys no s’està donant.
A açò s’hi afegeix la sequera, com afegia el director comercial de la finca de Son Felip, Víctor Labori. «En general, com a la resta de Balears i Espanya, hem produït la meitat que l’any passat, per les temperatures i per la sequera, ha plogut molt menys i ha afectat molt les oliveres».
Açò ha passat, fins i tot, tenint el «gota a gota», que acaba sent insuficient. I al final, «les flors cauen abans i no ajuda», lamenta Labori, tampoc si intenten «regular el cicle amb la poda». En qualsevol cas, l’aposta per l’oli es manté viva, a Son Felip han adquirit nova maquinària, el primer ‘paraigua vibrador’ en propietat que hi ha a Menorca (hi ha hagut experiències prèvies llogant la màquina a Mallorca). Un dispositiu que permet «una recollida molt més eficient, permet fer la collita en una setmana i mitja», detalla Labori, sobre les 15 hectàrees d’olivera que tenen a la finca.
Principal productor
Pont Modorro és el principal productor de Menorca, amb una extensió de més de 8.000 oliveres. Tot i açò, la producció d’enguany està en l’aire, si la propietat no troba una solució per fer la collita. En el seu cas, l’anyada no és del tot dolenta, però necessita incorporar un equip que salvi la campanya.
Isaac Herrero vol crear una «marca única per a tots els productors»
2 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Mi familia posee una finca en la que hace 6 años decidimos plantar olivos. No acabo de entender esta noticia. En Menorca, los olivos no han padecido sequía, como ha pasado en Mallorca. Nosotros hemos cosechado lo mismo que el año pasado. Sí es cierto, que desde hace años se está plantado mucha superficie de olivar, pero creo que no hay profesionalidad. Simplemente se planta para acceder a las ventajas que proporciona una explotación agraria a la hora de ampliar instalaciones. A nosotros nos asesora una empresa de Alaior especializada, y no tenemos ninguno de estos problemas. Creo que antes de quejarse de la producción, se debería ser más profesional.
Que pidan también subvenciones ...el dinero llueve