L’activitat del Parc Natural es va fer dissabte a sa Bassa.

TW
0

L’ofici de tonedor pot sonar com quelcom antic i un poc folklòric, però continua sent una professió vigent i necessària. Ho van poder comprovar una cinquantena de persones que van participar dissabte a la primera activitat d’agenda de la temporada del Parc Natural de s’Albufera de Grau.

El tonedor Carlos Vélez va explicar que la tosa a Menorca es du a terme dues vegades a l’any i té una funció principalment higiènica. Amb les pluges, la llana humida i bruta és lloc de posta per a les mosques i en descloure’s els ous els virons fan ferides als bens, que els poden provocar infeccions. Amb el pèl curt, s’evita la posta de les mosques.

Amb la tècnica de tondre neozelandesa que empra Carlos, la comoditat dels bens és primordial, i es tonen sense fermar. Com si es tractàs d’una dansa, esquilador i be van girant amb suavitat fins que tota la llana, d’una sola peça, es desprèn de l’animal sense moviments bruscos.

L’activitat ha tingut lloc a sa Bassa, finca ecològica dins el parc natural, on el pagès Víctor Olives té bens de raça menorquina, molt ben adaptada a la sequera estival. Les bones pràctiques agràries i l’ús de races autòctones afavoreixen els objectius de conservació del parc.

Des del Parc expliquen que el consum de carn i altres aliments produïts localment, a més de reduir la contaminació i fomentar la nostra salut, permet la continuïtat de l’activitat agrícola i ramadera dels pagesos i pageses. I, a més, configura un paisatge en forma de mosaic que afavoreix, des del punt de vista ecològic, la biodiversitat.