L’històric edifici de l’ermita, avui santuari marià, ha estat l’escenari de la Pregària de Vespres de la Nativitat de la Maria. | Katerina Pu

TW
0

Els «Goigs de la Mare de Déu de Gràcia, patrona de Maó» han tornat a ressonar, aquest capvespre, a l’ermita construïda, extramurs de la ciutat de llevant, el segle XV.

«Tot lo poble de Maó

en vostra santa figura

l’assistència més segura

de vostra gran protecció.

Assistiu-lo, doncs, Maria,

puix vos té per advocada».

El santuari marià de Maó, segons la declaració aprovada el 2020 pel bisbe Francesc Conesa, va acollir les primeres Vespres en honor de la Verge de Gràcia.

L’esclat de la festa, sa qualcada, el jaleo i la música a sa Plaça troben el seu contrast en aquest acte, ple d’espiritualitat, pau i serenor. Els caixers han estat rebuts, en el pati de l’ermita, i després de descavalcar, han entrat, ordenadament, de menor a    major a l’interior de l’edifici.   

Popularment anomenades ‘ses Completes’, han estat presidides pel caixer capellà, Joan Tutzó, i el clergat de Maó, encapçalat pel rector de Santa Maria, La Concepció i Gràcia, Joan Miquel Sastre. Hi han participat els preveres Llorenç Sales i Jaume Denclar, i els diaques Joan Mercadal i Vicent Llabrés.

L’ofici religiós s’ha iniciat amb un himne i fa constar de salms, lectura i les pregàries del Vespre de la Nativitat de Maria, el cant del Magnificat, i acaba amb els goigs.

Noticias relacionadas

«Oh, Verge i Mare Maria,

de nostre poble invocada,

de Gràcia us han nomenada

perquè ens siau llum i guia.

Gràcia fou molt singular

quan vostra imatge sagrada

fou a Maó col·locada

per modo particular.

Amb sa devoció molt pia

sempre us han venerada».

En acabar la celebració litúrgica, s'ha ofert una beguda als caixers, asseguts al pati al costat de la sagristia. Els caixers han partit cap al pla de la Parròquia on començava la festa nocturna.