Los miembros de la corporación municipal junto al autor del cartel, Jordi Cárdenas Lozano. | Gemma Andreu

TW
11

El pintor Jordi Cárdenas és l’autor del cartell de les festes de la Mare de Déu de Gràcia d’enguany, titulat «Moments de festa», que reflecteix una imatge de les festes de Maó dels anys setanta, amb els gegants en Tomeu i na Guida i alguns dels components de la Banda de Música de la ciutat dirigida pel senyor Guasteví a la part alta del carrer Portal de Mar arribant al replà format pel pla de la Parròquia, costa de ses Voltes i carrer Nou.

El cartell reprodueix un quadre a l’oli sobre llenç fet per Cárdenas a partir d’una fotografia a color d’època original de Josep Miquel Vidal Hernández que està dipositada a l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca, juntament amb la resta del fons fotogràfic de qui va ser coordinador científic de l’IME i director de l’«Enciclopèdia de Menorca». S’han editat 1.500 còpies del cartell que a partir d’aquest dimarts es poden recollir a la recepció de l’edifici consistorial i a l’àrea de Cultura al Claustre del Carme

Jordi Cárdenas Lozano s'ha inspirat en una fotografia de Josep Miquel Vidal. | Gemma Andreu

El batle Héctor Pons va assegurar que es donava en certa manera el tret de sortida de les festes de Maó en honor de la Mare de Déu de Gràcia, «com és costum el primer acte és sempre la presentació del cartell de les festes en la setmana que anirem entrant a poc a poc dins l’ambient festiu en un procés que vivim tots fins a arribar als dies 6, 7 i 8 de setembre», va assegurar. La imatge del cartell també il·lustrarà la portada del programa d’actes i els records que l’Ajuntament entrega als geganters, grups de ball i entitats que participaran en les festes, a més de les samarretes per a les festes.

El batle va informar que enguany l’Ajuntament havia optat per encarregar el treball a un artista jove com Jordi Cárdenas, que l’any passat va rebre la menció d’honor del Premi Ciutat de Maó de pintura per a artistes menors de 35 anys, per la qual cosa enguany també farà una exposició a la Sala Sant Antoni organitzada per l’Ajuntament.

Idoneïtat

Jordi Cárdenas va assenyalar la dificultat per fer l’encàrrec, perquè «sempre és complicat que pugui agradar a tothom, pot crear controvèrsia, i al final vaig optar per una proposta pictòrica del que feia abans, en la meva època de formació acadèmica, que era pintar imatges de la tradició o de les més folklòriques a partir de fotografies».

En aquest encàrrec ha optat per una imatge de la comparsa de festes, amb els gegants i la música, «un moment que me va encantar, a la vegada que enguany els gegants de Maó compleixen 90 anys. Trob que és una imatge molt idònia per a un cartell de festes, en què apareix l’arquitectura urbana de Maó, els gegants i la música», va concloure.