Una autèntica gernació va omplir al pla de l’Església per escoltar el pregó del flautista Josep Portella | Katerina Pu

TW
0

El flautista de l’Orquestra Filharmònica de Hong Kong, el migjorner Josep Portella Orfila, va traçar aquest divendres en el transcurs del pregó de les festes de Sant Cristòfol de ses Corregudes, el seu recorregut vital i professional, que va començar al seu poble natal fins a arribar a sonar des de fa uns anys a l’altre cap del món, en un acte celebrat amb la projecció de fotografies i la interpretació en directe de diverses peces musicals, davant un nombrós públic al pla de l’Església.

Josep Portella va recordar com des de petit la música havia estat la seva passió, quan mostrava el seu interès per anar a les classes de música i també seguint la banda en tots els passacarrers i processons només per escoltar-la de prop, «record quedar amb sa boca oberta cada vegada que escoltava sa banda, però curiosament es passacarrers que més m’agradava era sa Diana des diumenge de ses festes i cada any feia aixecar mon pare perquè em dugués a escoltar-la», va assegurar.

Portella va rememorar els seus inicis musicals as Migjorn Gran i Maó | Katerina Pu

De l’escola de Música des Migjorn, Portella va passar a estudiar al Conservatori de Menorca, als dotze anys va poder ingressar a la Banda de Música des Migjorn, un somni de fillet que tot i viure i treballar a milers de quilòmetres encara s’hi considera, «tornar as Migjorn quan tenc vacances sempre inclou participar en ses actuacions que faci sa banda, ja que per jo és una forma de retrobar-me amb vells amics i continuar compartint vivències junts, és una manera de recordar sempre d’on venc», va apuntar.

Noticias relacionadas

Tampoc no va oblidar el suport dels seus pares i aquelles persones que han estat els seus mestres o directors de banda, per la qual cosa va tenir paraules d’agraïment per a Àngels Florit, Antoni Pons Morlà, Víctor Monte, Antoni Carrillos, Isaac Mascaró, Àgueda Sales, Tomàs Roselló i, molt especialment, Adelaida Ponsetí.

El públic va seguir amb interès la intervenció del jove músic | Katerina Pu

Portella va recordar els seus anys de formació a Barcelona al Conservatori del Liceu, quan va poder formar part de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i posteriorment també de l’Orquestra Jove de la Unió Europea, amb la qual viatjava durant setmanes fent concerts per tota Europa, tot i que cada moment es sentia a casa perquè una tercera part de l’orquestra eren músics d’Espanya. «Va ser quan jo realment vaig descobrir que fer música en una orquestra era sa feina que jo volia fer la resta de sa meva vida. Un centenar de joves amb la mateixa passió que tu per fer música, viatjant per Europa durant mesos creava un sentiment de família tan gran que es podia notar quan tocàvem en concert. Hi havia una màgia especial i un no volia que acabés mai», va assenyalar.

Temps difícils

Portella també va recordar les dificultats per afrontar la vida real i trobar feina després de graduar-se, que va coincidir amb la irrupció de la pandèmia de la covid-19, amb intents de fer audicions en diferents orquestres i les classes que va donar a l’Escola de Música des Migjorn Gran.

Un viatge de quatre mesos que s’ha convertit en una estada de dos anys

Finalment, Josep Portella va recordar que va guanyar la plaça i conseguí tenir feina estable, des de fa dos anys treballa a Hong Kong, a l’orquestra filharmònica de la ciutat que enguany celebra el seu 50è aniversari. Un esdeveniment que a més dels concerts habituals a l’Auditori de la ciutat també inclou un munt de gires internacionals sonant en els millors escenaris d’arreu del món, destacant la gira de dues setmanes a la Xina i la de tres setmanes per Europa. Portella va assenyalar que «amb s’orquestra feim sobretot repertori simfònic, però també òpera, ballet o, fins i tot, música de pel·lícules o musicals. També ens surten oportunitats de fer concerts amb grups de cambra».