Cecilio J. Venegas, Beatriz del Campo i Javier García Veiga amb part de l’exposició.    | J.G.V.

TW
1

El Centre d’Art Ca n’Oliver inaugura aquest divendres l’exposició «L’apotecaria en l’expedició de Magallanes i Elcano» que a les 19 hores comptarà amb la conferència inaugural a càrrec de Dr. Cecilio J. Venegas Fito, president del Col·legi de Farmacèutics de Badajoz i acadèmic de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia, i el farmacèutic i navegant Javier García Veiga.

L’exposició, que romandrà oberta del 17 al 31 de maig, s’emmarca en les celebracions de la XIII Jornada Farmacèutica de l’Illa del Rei, que el dissabte reunirà els apotecaris de Menorca i els membres de la Junta del COFIB per visitar l’Hospital de l’Illa del Rei, el museu de la farmàcia i el Jardí de Plantes Medicinals.

Una mostra dels estris que duien els navegants.

«L’apotecaria en l’expedició de Magallanes i Elcano» visita per primera vegada Balears, tracta sobre l’expedició que va donar la primera volta al món i detalla temes com la navegació en el segle XVI, les malalties més comuns de la tripulació, la forma de transport i conservació dels medicaments i altres elements dedicats als instruments de navegació d’aquella època, entre altres objectes que es podran veure, entre els quals destaca una rèplica de la nau «Victoria», l’única embarcació que va arribar a port després de circumnavegar el món.

Des de fa un any i mig s’està fent aquesta exposició itinerant que es va inaugurar a Sevilla en un congrés nacional farmacèutic i aquest cap de setmana arriba a Menorca procedent del País Basc, concretament després d’haver estat a Victoria i Sant Sebastià, d’aquí a un mes es podrà veure a Badajoz i després de l’estiu anirà fins a Santander. També s’està fent fora d’Espanya, amb la implicació de l’Associació Iberoamericana de Farmàcia, ja ha viatjat fins a Panamà i segurament també es durà a Colòmbia, assenyala Javier García.

L’apotecaria també tenia una varietat de plantes medicinals.

L’ànima mater d’aquesta iniciativa és Cecilio J. Venegas, que ha estat la persona que ha traduït del castellà antic, juntament amb el departament d’Història de la Farmàcia de la Universitat de Sevilla, la composició de la farmaciola que duien en la primera circumnavegació al món, «no estava traduït, fins ara era inèdit, i per açò és una de les coses més importants de l’exposició», assegura.

Farmacioles

Javier García Veiga va participar en un projecte de la volta al món en un veler «Pros», que recreava la primera circumnavegació de Magallanes i Elcano amb motiu del seu 500è aniversari. L’embarcació es va enfonsar a causa del tifó Mawar a l’illa de Guam, a l’Oceà Pacífic, un fet que afortunadament no va provocar víctimes.

Precisament, García Veiga va confeccionar totes les farmacioles en aquesta darrera volta al món, «per tant, encaixa molt, perquè fem la farmaciola de fa cinc-cents anys en una volta al món a la vela versus la farmaciola d’avui dia, és una cosa molt interessant donat que jo he estat part activa en tot aquest tema», afirma.