No visitava Menorca des dels set anys, així que quan li van donar a triar entre Mallorca i Menorca per participar en el Festival de Manga i Anime en català, Oriol Estrada ho tenia ben clar: «Ja era hora de tornar a l'Illa». D'aquesta manera, el coordinador de continguts del MangaBCN i cofundador d'Espai Daruma confirma la seva presència a Ciutadella a la segona edició del FeMA.
En què consistirà exactament la seva participació en el FeMA?
—Faré una xerrada que porta per títol «Manga: manual d'instruccions», que serveix sobretot per a gent que no coneix molt el manga. Pot servir com introducció de què és i què el fa diferent d'altres tradicions de còmic, encara que també per ordenar els pensaments d'aquella gent que fa temps que en llegeix i contribuir a fer una definició del terme manga.
Com va néixer la seva passió pel manga i l'anime?
—Ja havia vist bastant anime als anys 80, però en aquella època encara no sabíem que hi havia una cosa que es diu anime i una altra que es diu manga. Soc de la primera generació de Bola de Drac, que es comença a emetre a TV3 l'any 90, el que va suposar una revelació. A partir d'aquí m'enganxo i començo a buscar més i més mangues publicats en castellà. Em vaig acabar convertint en un fan del manga i anys després em dedico a la divulgació del manga, a l'organització d'esdeveniments relacionats i tot això.
Sobretot divulgació en català, entenc.
—Sí. Per sort, ara hi ha més manga en català. Fa tres anys, pràcticament l'únic que es publicava era Bola de Drac i uns pocs títols que feia Ooso, una editorial petita. Simplement no hi havia manga en català, no existia. Respecte a l'anime, resistia Detectiu Conan i poca cosa més. De seguida que es va començar a fer més manga en català, sí que dedico bona part dels esforços a divulgar i promocionar la lectura de manga en català i la visió d'anime en català.
TV3 va ser la primera cadena a apostar per aquest tipus de continguts?
—Anime n'hi ha hagut des dels anys 60 i 70 a TVE amb Heidi o Mazinger Z. Però sí que TV3 va apostar-hi molt fort amb la Forta, i Bola de Drac va ser un èxit a tots els territoris de parla catalana. Tanmateix, Bola de Drac es va veure per primera vegada a Espanya en gallec a la Televisió de Galícia.
Es va arribar a crear el canal 3XL, que a jo em va agafar a la universitat, però va ser el que va acabar de donar-li aquest impuls a l'anime en català. Quan aquest canal va desaparèixer, molts joves de parla catalana es van quedar totalment orfes d'anime català.
Avui dia, quins serien els principals reptes del manga i l'anime?
—Ara mateix, crec que estem en un bon camí. Les editorials han fet una aposta bastant important i TV3 també. En aquest sentit, s'estan fent bé les coses, però aquesta és una carrera a llarg termini que s'ha de mantenir encara que els números no siguin una cosa espectacular. S'ha de donar aquesta opció, sobretot als més petits, que comencen a llegir i a veure la televisió perquè es trobin i normalitzin que hi ha continguts de manga i anime en català. Per exemple, fa gràcia veure als Estopa, que no són precisament un grup conegut per cantar en català, reivindicar que Bola de Drac s'ha de veure i s'ha de llegir en català. És bastant curiós. Fa poquet em trobava joves que mai han vist ni llegit manga i anime en català i se'ls hi fa estrany. Això era com molt frustrant i jo els hi deia ‘Si us plau, donau-li una oportunitat'. És insistir una mica, fer pedagogia a la gent i que s'adonin que tenen aquesta opció. Als anys 90 no teníem tanta oferta de televisions i entreteniment com tenim ara, i era més fàcil que tothom acabés veient els mateixos canals. Hi ha gent que ha trigat molt de temps a descobrir que el Club Super3 s'havia renovat i tenia anime en català. Aquesta és part de la meva feina.
3 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Hombre, publicar un comic en un idioma que apenas se habla, con el gasto que conlleva, sabiendo que TODOS los hablantes de ese idioma dominan el otro, que se habla mucho, pero mucho más.... hay que ser un empresario nefasto. Pero ojo, si él se lo paga de su bolsillo, la editorial lo imprimirá como le manden, esto vale tanto, paga y a ser feliz.
Otro iluminado enviado desde la región colonizadora con ansias imperialistas, que viene a decirnos, ¡¡oh novedad!!, que lo mejor para nosotros en todos los ámbitos es adorar el idioma catalán, como si se tratase de una religión superior a la cual nosotros, como súbditos, debemos plena obediencia y servidumbre incondicional. Venga ya, dejadnos en paz, iros a esparragar con vuestros cuentos chinos y a dar instrucciones en vuestra propia casa sobre como vivir, cómo pensar y en qué idioma hablar.
Sempre estaré agraït a TV3 per mostrar-nos una cosa que no hauriem vist fins molt més envant a altres teles. No obstant a la que vaig tenir sa posibilitat, vaig preferir sa versió original subtitulada. Els insults de en Vegeta no tenen res a veure, molt millor original. Que a un combat a mort diguis "t'enviaré a pendre un tassó de llet ben calentona..." no té massa sentit.