L'Associació Oli de Menorca aposta per a la consecució de la Indicació Geogràfica Protegida per potenciar el producte
L’associació que presideix Josep M. Quintana va fer un doble acte as Castell i Ciutadella per presentar la collita d’oli d’enguany. | Josep Bagur Gomila
Un dels objectius prioritaris de l'Associació Oli de Menorca és aconseguir la Indicació Geogràfica protegida (IGP), un pas previ per aspirar a la Denominació d'Origen, donat que en l'actualitat els envasos de l'oli produït a Menorca du Oli Origen Espanya, «És una cosa tristíssima perquè produint un oli de primera qualitat, mentre no tinguen la Indicació Geogràfica Protegida no el podem qualificar d'Oli de Menorca. Estem fent un plec de condicions que preparam amb la Conselleria d'Agricultura perquè després ho ha d'aprovar Madrid i finalment l'UE», assegura el president de l'associació, Josep M.Quintana.
L'Associació Oli de Menorca va presentar ahir, el matí as Castell i el capvespre a Ciutadella, la collita d'oli de 2022 amb una conferència a càrrec de Joan Mayol, president de la Denominació d'Origen Oli de Mallorca, que després també va oferir als assistents un tast guiat dels olis presents, com van ser dels productors Sant Joan de Binissaida, Morvedra,Son Felip, Alparico i Llucassaldent.
La producció d'oli de collita d'enguany ha estat d'uns 25.000 litres d'oli d'oliva verge extra, una quantitat que representa la meitat de la producció de l'any passat. En aquest sentit, Josep M. Quintana assegura que «enguany no hem tingut una bona producció comparada amb l'any passat. A Menorca, la mitjana pot ser de 7 o 8 quilos per cada olivera. L'any passat vam tenir una producció extraordinària, que va ser entorn de 10 quilos per olivera, enguany la producció ha estat pràcticament la meitat, damunt 5 quilos per olivera. Però s'ha de subratllar una cosa que d'entrada s'ha de dir que no afecta per res a la qualitat».
Aquesta important disminució de la producció té una explicació lligada a la dependència de l'activitat agrícola amb la meteorologia. «En temps de la floració van fer unes calorades immenses que va afectar les oliveres. Després hi ha hagut un estiu llarguíssim que ha fet que madurés prest. I per acabar d'arranjar les coses, a final d'agost i principis de setembre van caure dues pedrades, sobretot a la banda de ponent que han sofert més que a la banda de llevant. Als productors de ponent realment els va fer malbé una gran part de la seva collita».
El apunte
Disset productors d’oli d’oliva verge extra, de gran qualitat, amb 12.600 oliveres
L’Associació Oli de Menorca es va constituir el 2014 per donar suport als diferents productors que s’iniciaven al cultiu de l’olivera. La seva finalitat és promoure i defensar els interessos dels productors d’olives i de l’oli d’oliva de Menorca i vetllar per la qualitat dels seus productes per aconseguir l’elaboració d’un oli d’oliva verge extra de la màxima qualitat d’acord amb les característiques geoclimàtiques de l’Illa. Actualment, l’associació està formada per 17 productors amb un total de 12.600 oliveres i una superfície de 17 ha., tot i que la quantitat global pot arribar fins a les 40.000 oliveres amb altres productors que no estan associats, segons assenyala Josep M. Quintana.
2 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
MAHON-Menorca
Que tal "oli terra seca" perque es com quedara menorca, SECA, de tantes oliveres i vinyas que s'han sembrat i es sembran.