Les obres de restauració i consolidació de la Torre de Rambla, entre les cales de sa Torreta i es Tamarells, en el Parc Natural de l'Albufera des Grau, a Maó, ja han finalitzat. De fet, aquest dimecreses va signar l'acte de recepció ente el Consell insular i l'empresa constructora Conrado y Asociados, de Sant Lluís, que ha executat el projecte per un import total de 256.254 euros finançat per l'Impost de Turisme Sostenible del Govern balear.
Les obres van començar fa més d'un any, concretament el setembre de 2021, amb la direcció de l'arquitecte Miquel Àngel Aspeteguía, a més de la participació de l'arquitecte tècnic director d'execució de l'obra, Joan Camps, l'arqueòleg encarregat del seguiment Bruno Parés i la restauradora Sílvia Soler. La paralització del procés de degradació de la torre de defensa costanera, amb una antiguitat de 220 anys, ha estat l'objectiu principal del projecte, amb la consolidació dels elements estructurals, per tal d'impedir la pèrdua irremeiable d'alguns elements constructius. D'aquesta manera s'han garantit les condicions de seguretat i estabilitat imprescindibles d'un immoble que s'aixeca imponent en un espectacular lloc costaner i que presenta un ús museístic exterior i de valor paisatgístic.
Les obres han consistit en la reparació de la totalitat de les interrupcions en el recorregut de la torre a causa de la caiguda dels elements constructius. Una de les característiques ha estat la reutilització del major nombre de pedres originals que s'havien desprès de la torre i que s'han pogut recuperar, a més d'emprar un morter de calç i eco putzolana entre la resta de pedres del parament exterior. El resultat d'aquesta actuació no ha estat una reconstrucció uniforme quant a l'estètica visual, sinó que les noves pedres i materials utilitzats es distingeixen de la resta de l'edifici que s'havia conservat. A més, la majoria dels treballs s'han fet de manera pràcticament manual, com la neteja de la cisterna i la reconstrucció dels diferents paviments.
Paralització
Les obres de restauració i consolidació de la Torre de Rambla van estar paralitzades durant unes setmanes durant el primer semestre d'enguany, davant la necessitat de respectar època de nidificació de les aus en el parc natural. Després les obres van continuar amb el trasllat de materials mitjançant un helicòpter, davant les dificultats de l'accés per terra.
La Torre de Rambla, construïda entre 1799 i 1802 durant la tercera i darrera dominació britànica de l'Illa, s'inclou en les denominades ‘Torre Martello', inspirades en unes torres de planta circular de Còrsega, encara que en 2015 l'arquitecta Mónica Fernández va atribuir el seu origen a les antigues torres de guaita menorquines.
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
miquel ferru
|
Hace más de 2 años
Restaurar, reparar, mantener y poner en disposición de uso o al menos de visita a la historia, parece lógico,
Pero me explican que las normativas que regulan eso impiden hacer reparaciones que impliquen reconstruir o "re-levantar" lo que se ha caído.
A mi me parece un criterio estúpido ( no retiro la dureza de su significado), si con ese criterio se quiere dominar todo lo que merece ser conservado cuando se ha deteriorado y no se ha llegado a tiempo de prevenir un derrumbe o algo así. Los " sacerdotes" de los organismos que pretenden tener la exclusiva de los criterios a aplicar, muestran en mi opinión, el mismo tipo de fanatismo que ha p oseído a muchas creencias y religiones de todo tipo, y que se han escudado en que ellos eran los guardianes de " la verdad".
Menos mal que en Menorca , durante años no se les ha hecho caso. Si entonces hubiera sido como pretenden ahora, Maria Luisa Serra Belabre, y Pericot, no hubieran podido mantener las navetas ( Tudons, Rafal) como nos las legaron. Tuve el privilegio de recibir en directo las explicaciones de aquella insigne e irrepetible, en una sabia simbiosis entre instituciones publicas y el Instituto de Enseñanza Media. No perdíamos el tiempo en Twiter y coas así que no existían.
Sort que a vegades ,amb tant de malgastar doblers públics,surt alguna notícia positiva.Sa Torreta no hagués aguantat molts anys mes .Esteim de enhorabona.Encara que ara sortiran alguns ,i diran que era millor deixarla en ruines,com sempre.
2 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Restaurar, reparar, mantener y poner en disposición de uso o al menos de visita a la historia, parece lógico, Pero me explican que las normativas que regulan eso impiden hacer reparaciones que impliquen reconstruir o "re-levantar" lo que se ha caído. A mi me parece un criterio estúpido ( no retiro la dureza de su significado), si con ese criterio se quiere dominar todo lo que merece ser conservado cuando se ha deteriorado y no se ha llegado a tiempo de prevenir un derrumbe o algo así. Los " sacerdotes" de los organismos que pretenden tener la exclusiva de los criterios a aplicar, muestran en mi opinión, el mismo tipo de fanatismo que ha p oseído a muchas creencias y religiones de todo tipo, y que se han escudado en que ellos eran los guardianes de " la verdad". Menos mal que en Menorca , durante años no se les ha hecho caso. Si entonces hubiera sido como pretenden ahora, Maria Luisa Serra Belabre, y Pericot, no hubieran podido mantener las navetas ( Tudons, Rafal) como nos las legaron. Tuve el privilegio de recibir en directo las explicaciones de aquella insigne e irrepetible, en una sabia simbiosis entre instituciones publicas y el Instituto de Enseñanza Media. No perdíamos el tiempo en Twiter y coas así que no existían.
Sort que a vegades ,amb tant de malgastar doblers públics,surt alguna notícia positiva.Sa Torreta no hagués aguantat molts anys mes .Esteim de enhorabona.Encara que ara sortiran alguns ,i diran que era millor deixarla en ruines,com sempre.