TW
3

Després de 1.092 dies d'espera, dia amunt, dia avall, Alaior va tornar aquest dissabte a assaborir amb molta calor els protocols de les festes de Sant Llorenç, amb la qualcada, les completes i el jaleo, a més dels actes festius en què els protagonistes són els gegants, els capgrossos, la música, el ball i la fira d'atraccions.

Feia vint minuts que havia sortit al carrer la Colla Gegantera i Grallera d'Alaior, amb la Colla, Gegantera la Patufa de Llinars del Vallés i altres colles de l'Illa, acompanyades per la Banda de Cornetes i Tambors d'Alaior, quan a la zona del polígon industrial la Trotxa encara aparcaven cotxes dels quals sortien pares amb els seus fiets per anar a veure l'inici de la festa.

A la zona de la fira hi havia una miqueta d'activitat, concretament a les casetes de menjar i beure anaven preparant els panets, tallant el formatge i altre companatge per tenir-ho tot ben apunt quan hores després arribés l'allau de gent.

A les cinc el capvespre van sonar les campanes de l'església i el tram de carrer de l'Ajuntament d'Alaior ja feina estona que estava literalment envaït per dotzenes de persones que esperaven impacientment el primer toc de fabiol. Uns minuts després, a les portes de l'Ajuntament la caixera batlessa Maria Antònia Pons va donar permís al fabioler Cristóbal Vinent per iniciar el replec, moment en que la tonada festiva es va tornar a sentir tres anys després de la darrera vegada, acompanyada de forma rítmica a toc de palmell pels assistents, que en acabar van rompre entusiasmats amb aplaudiments i crits de «Sant Llorenç, Sant Llorenç!».

Noticias relacionadas

Seguidament, la caixera fadrina Martina Llambías va rebre el penó de Sant Llorenç i des del carrer Major, passant pel carrer des Forn, van fer el recorregut per anar arreplegant la resta de la qualcada. A les 17.40 hores, el fabioler va arribar a l'exterior de la Rectoria, on esperava el caixer capellà Joan Tutzó, que es va sumar a la qualcada després d'interpretar-se la tonada amb els aplaudiments de la gernació que s'havia concentrat a la zona de l'església de Santa Eulàlia.

Deu minuts després, sa capellana amb la resta de caixers i cavallers arribava davant les Cases Consistorials, moment en què s'hi van afegir la caixera batlessa Maria Antònia Pons i el caixer municipal Carlos Camps, per continuar fent diversos caragols per la població.

Seguidament, els membres de la Banda de Música d'Alaior van animar amb tot un repertori de peces festives i populars el trajecte a peu des de davant la Biblioteca Pública fins a l'ermita de Sant Pere Nou, on van tenir lloc les solemnes completes que va celebrar el caixer capellà Joan Tutzó, amb l'assistència de caixer, cavallers, corporació municipal i convidats que acabat l'acte religiós van assistir a la beguda de caixers al costat de l'ermita.

El batle entregant el penó a la caixera fadrina. Foto: Josep Bagur

Animat jaleo

El jaleo de Sa Plaça, amenitzat per la Banda de Música d'Alaior, va començar amb un primer caragol, seguit de les dues voltes del jaleo fent el recorregut pels carrers Coll des Palmer, sant Diego Vell i es Carreró, carres Santiago Pons Quintana, s'Androna, S'Arraval, plaça de l'Església i carrer Menor. En acabar el jaleo, es van fer uns caragols per a continuació acomiadar la caixera batlessa a l'Ajuntament, el caixer capellà a la Rectoria i la qualcada es va dissoldre al Munt de l'Àngel, llevat de la junta de caixers que van acompanyar la caixera fadrina al ca seva.