Ses Salines d'Addaia
La tècnica del parc Natural, Agnès Canals, assegura que la zona més fràgil durant l'hivern, i més sensible a les renous, és la de ses Salines d'Addaia, on convergeix un tram del Camí de Cavalls molt freqüentat pels senderistes. «Demanem que les persones que visiten aquesta zona sigui especialment respectuosa i silenciosa, perquè hem detectat que tot i que està prohibit, la gent se surt del camí i crida, pràctiques que poden arribar generar-los un ambient hostil».
Segons fonts del parc Natural, algunes de les espècies que han deixat de nidificar a la zona de ses Salines són les cames de jonc o els passarius. També s'ha detectat que en els últims deu anys s'ha disminuït la presència de de l'àguila peixatera. Un fenomen del que ja s'alertava fa deu anys amb «l'obertura i publicitat del Camí de Cavalls que travessa el fràgil hàbitat» de ses Salines.
Els responsables de l'àrea volen insistir en que la gent sigui especialment diligent amb les normes de comportament a l'hora de visitar el parc.
Entre les precaucions a seguir, demanen «mantenir una distància prudencial respecte els animals, estar en silenci, evitar moviments bruscos i no vestir colors cridaners».
Una de les principals causes d'estrés a la fauna són els cans: «Està prohibit passejar amb cans -explica Canals-, encara que vagin fermats perquè les aus senten la seva olor, l'identifiquen com un depredador i es senten amenaçades». Per això, la presència d'aquests animals està restringida a tots els itineraris de la llacuna, la zona humida d'Addaia i Mongofra i el cap de Favàritx, espais on l'any passat es va reforçar la senyalització de les normes del parc, amb l'objectiu que «l'activitat dels excursionistes continuïi essent compatibe amb la conservació de les espècies».
Des del parc insisteixen també sobre la prudència a l'hora de «compartir informació sobre animals protegits, en perill o rars», per exemple, evitant compartir fotografies sobre els seus hàbitats, localització de nius, colònies o concentracions d'aus que hivernen a través de les xarxes socials.
Entre algunes de les espècies que es troben actualment a la zona, perquè arriben a l'Illa per hivernar, destaquen l'agró blanc gros, el rabassot de cresta i el corb marí gros.
4 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
A ses Salines d'Addaya lo de sa gent amb cans és vergonyós. No serà que no hi ha camins i zones on treure es ca perquè corri, però clar, si veim uns cartells que diu prohibit cans allà que anam, que atempten contra sa nostra llibertat... I és cans amollats clar, que sa fotin dins s'aigu, que bordin i deixin olor i petjades x tot. I a sobre a rompre i fer malbé cartells, què s'han pensat aquests des govern de prohibir-nos res a noltros! VER-GO-NYA!
No res ido,agafam es tapinets i partim tots que sini 4 pardals no aniden....
Ante todo que las aves estén protegidas, pero la importancia de una buena gestión del espacio es fundamental. No pensemos que prohibir el acceso a personas es la solución al problema, hay que tener en cuenta que las reservas naturales también están para que se produzca el acercamiento humano al medio natural con fines educativos y divulgativos. Si lado áreas de observación se amplían y mejoran TODOS saldremos ganando.
Pues tal vez hay que plantear control y restricciones en las llegadas de visitantes y veraneantes con perros, además de las llegadas de coches, pues ambos suelen hacerlo en ferrys. Idea: tomar muestras de ADN para identificación biológica de cada perro a su llegada, y muestreo de las deyecciones de los canes en las zonas donde no deberían ni pasearlos y tras identificación, multa previa demostración de la identificación biológica con lo que además de política disuasoria darían trabajo autoalimentado por la multas a unos cuantos titulados en técnicas de identificación con biologia molecular durante al menos ocho a nueve meses al año. Y si quieren hacer política de apoyo autonómico, que lo sean de preferencia de la UIB: ofertas de trabajo, oferta de adquisición de experiencia y acreditación para salir fuera a otros lares con sus acreditaciones por trabajo remunerado, doctorados, publicaciones etc. Y todo eso gracias a ser consecuentes con eso de la Reserva, porque hasta ahora ha molestado más a la gente del campo que beneficios prácticos, evidentes. para otros niveles de población.(...) De nada.