L’afluència de gent que visita el parc és cada vegada major, i com a conseqüència, s’altera la tranquil·litat que les aus necessiten per nidificar | Gemma Andreu

TW
4

Comença la millor època per observar les aus del parc Natural de s'Albufera des Grau. Arriben les espècies que cerquen zones humides per passar l'hivern i ja es poden albirar les aus aquàtiques, les sedentàries que hi viuen tot l'any i algunes espècies de pas que fan una aturada de camí a latituds més càlides. En els darrers temps, la zona viu un augment d'afluència de visitants com excursionistes locals, turistes, ciclistes i participants d'esdeveniments esportius que ha desencadenat una situació estressant per algunes de les espècies que hi acostumaven a criar. De fet, des del parc han detectat que en els últims cinc anys hi ha aus que han deixat de nidificar a la zona. Per això, demanen que la gent reforci les precaucions a l'hora de visitar l'entorn per tal de minimitzar l'impacte de la presència humana per a la conservació d'aquests animals, i perquè Menorca continuïi essent una destinació agradable per a ells.

Ses Salines d'Addaia

La tècnica del parc Natural, Agnès Canals, assegura que la zona més fràgil durant l'hivern, i més sensible a les renous, és la de ses Salines d'Addaia, on convergeix un tram del Camí de Cavalls molt freqüentat pels senderistes. «Demanem que les persones que visiten aquesta zona sigui especialment respectuosa i silenciosa, perquè hem detectat que tot i que està prohibit, la gent se surt del camí i crida, pràctiques que poden arribar generar-los un ambient hostil».

Segons fonts del parc Natural, algunes de les espècies que han deixat de nidificar a la zona de ses Salines són les cames de jonc o els passarius. També s'ha detectat que en els últims deu anys s'ha disminuït la presència de    de l'àguila peixatera. Un fenomen del que ja s'alertava fa deu anys amb «l'obertura i publicitat del Camí de Cavalls que travessa el fràgil hàbitat» de ses Salines.

Els responsables de l'àrea volen insistir en que la gent sigui especialment diligent amb les normes de comportament a l'hora de visitar el parc.

Entre les precaucions a seguir, demanen «mantenir una distància prudencial respecte els animals, estar en silenci, evitar moviments bruscos i no vestir colors cridaners».

Una de les principals causes d'estrés a la fauna són els cans: «Està prohibit passejar amb cans -explica Canals-, encara que vagin fermats perquè les aus senten la seva olor, l'identifiquen com un depredador i es senten amenaçades». Per això, la presència d'aquests animals està restringida a tots els itineraris de la llacuna, la zona humida d'Addaia i Mongofra i el cap de Favàritx, espais on l'any passat es va reforçar la senyalització de les normes del parc, amb l'objectiu que «l'activitat dels excursionistes continuïi essent compatibe amb la conservació de les espècies».

Des del parc insisteixen també sobre la prudència a l'hora de «compartir informació sobre animals protegits, en perill o rars», per exemple, evitant compartir fotografies sobre els seus hàbitats, localització de nius, colònies o concentracions d'aus que hivernen a través de les xarxes socials.

Entre algunes de les espècies que es troben actualment a la zona, perquè arriben a l'Illa per hivernar, destaquen l'agró blanc gros, el rabassot de cresta i el corb marí gros.