El grup de rock Melilotus durant un assaig en el renovat Taller de Somnis l’any 2016. | Albert Mir

TW
1

El 1987, Bep Cardona i Pere Marí van obrir a Ferreries Taller de Somnis, un estudi d'enregistrament musical que durant tres dècades va formar part, també com a local d'assaig, de la història de la música a Menorca. El passat mes de juny l'edifici va ser esfondrat, però la seva història, enfora d'esborrar-se per sempre, ha estat recuperada per Albert Mir en el    documental «Taller de Somnis 87-21. La història del local que ha posat música a Ferreries els darrers 30 anys».

Precisament, avui vespre, a les 20 hores, l'Auditori de Ferreries    acollirà la projecció del documental elaborat per Albert Mir, que al llarg de 30 minuts ofereix imatges del local, amb el seu esfondrament, i entrevistes amb músics que van passar-hi moltes hores de feina i assaig. L'acte seguirà amb la presentació de «Mixtape» el nou disc del cantant PYTR, és a dir, Pere Marí, que estarà acompanyat dels músics ferreriencs David Rotger (guitarra), Xavier Martí (baix), Maria Marquès (piano) i Pere Moll (bateria).

Estudi

El 1986 Bep Cardona i Pere Marí van llogar un antic galliner situat a la carretera des Migjorn Gran, devora la plaça Menorca i que fins fa sis mesos estava davant el Museu de la Natura. El local va ser arranjat per convertir-lo en un estudi d'enregistrament, sobretot per les cançons del grup del qual formaven part, Somnis Blaus. A més, els promotors    van obrir les portes de l'estudi a l'enregistrament de les cançons d'altres cantants i grups de l'Illa.

Pere Marí a l'antic estudi d'enregistrament als anys noranta.
Pere Marí a l'antic estudi d'enregistrament als anys noranta.

Així, d'aquell taller enregistrador de somnis van sortir casets i discs de l'Orquesta Huracán; Pinyeta Pinyol, amb «Pinyeta Pinyol» (1996) i «Un tren petitó» (1999); el darrer disc de Los Parranderos i, fins i tot, el 1995 es va enregistrar l'«Himne de Llucmaçanes», amb lletra de Juanjo Orfila i música de Bep Mercadal. El darrer treball enregistrat per l'estudi va ser el disc compacte del grup folklòric Aires des Barranc d'Algendar el 2004. En total, els treballs musicals enregistrats    van ser uns 60 en els diferents formats.

El paper de Taller de Somnis va ser molt important en el panorama musical insular perquè va fer possible que molts grups menorquins no haguessin de sortir de l'Illa per poder editar les seves cançons i difondre el seu treball. Els promotors mai no van voler fer negoci, aplicant uns preus elevats, sinó tenir els ingressos necessaris per anar pagant l'equip, que amb el temps va quedar obsolet i finalment van tancar l'estudi d'enregistrament.

No obstant açò, a partir de    2005 l'edifici va    mantenir la seva funció social i es va habilitar com a local d'assaig per als grups musicals de la població, en un principi sense estar condicionat i insonoritzat correctament.

El 2016, el grup de rock Melilotus, de Ferreries, va recuperar l'estudi i els mateixos músics (Pere Marí, Xavier Martí, David Rotger, Eduard Coll i Mariano Marí, amb la col·laboració d'Albert Mir, van enregistrar l'àlbum «Dama», format per temes propis, que van presentar dia 1 de juliol a l'Auditori de Ferreries.