Primer toc de fabiol aquest dissabte a Alaior | Javier Coll

TW
5

Alaior ja bull de festa. El primer dia de celebració de Sant Llorenç, tan esperat per alaiorencs i alaiorenques, es va viure amb emoció i molta energia.

Tot i que la nit prèvia ja va ser de bulla, l'ambient de festa continuava aquest dissabte matí amb el «Gloriós Sant Llorenç», on els membres de la qualcada desfilaren pels carrers del poble deixant pas a la cercavila musical. Poc després, i com cada any, tots els Llorenços tenien una cita a les escales de la font de l'escopinya de l'Avinguda Pere Huguet, per fer-se una fotografia tots junts. A més, un altre moment del dissabte matí deixà un bon record a tots els presents, el d'escampar l'arena a sa Plaça, que donà el senyal definitiu de l'inici de la festa.

Després d'un petit descans, a les quatre i mitja del capvespre gegants i capgrossos, juntament amb la Colla Gegantera i Grallera d'Alaior començaven a fer festa grossa, tot esperant què arribés l'hora de començar la qualcada.

Primer toc

Noticias relacionadas

L'acte més esperat va arribar a les cinc, quan, puntual, el fabioler Lito Vinent es disposà a demanar permís al caixer batle per iniciar el replec. Abans de fer-ho, però, va reivindicar en forma de glosa respecte per l'ase, ja que l'any anterior va acabar a terra després que la gent li alcés les potes davanteres. Davant aquest fet, tots els presents responien amb forts aplaudiments. Després de fer la primera tocada, es dirigí a cercar a la Junta de Caixers, per tornar, al cap de poca estona, a recollir la bandera que lluïa, com sempre, al balcó de l'Ajuntament.

Tot seguit, continuava amb el replec per fer el caragol amb els primers bots i arronsades a la plaça principal, que era ben plena. Com de costum, el caixer capellà, Joan Tutzó i el caixer batle, Cristóbal Marquès, foren els últims en incorporar-se.

Cap a les sis la Banda des Migjorn començava amb el seu tradicional repertori i animava el trajecte fins a l'ermita de Sant Pere Nou, tot pujant pel carrer des Porrassar. Davant els músics, esvalot, bots i empentes. Al seu darrere, els cavalls anaven desfilant entre bot i bot. Al costat, gent de totes les edats ballava i xalava.

Una vegada a l'ermita i mentre la multitud esperava al pinar de fora, es feren les completes. Una volta finalitzaren, la qualcada tornà a fer camí cap a la plaça, on devers les nou i mitja, començà el jaleo, interpretat per la Banda de Música d'Alaior. Sens dubte, una de les estones amb més festa del dia.