La indústria automobilística està apostant pels vehicles no contaminants. Ho prova que contínuament estan presentant nous models amb l'objectiu que els consumidors es passin dels combustibles fòssils a l'energia elèctrica i que s'assoleixin les emissions zero. Una fita que té especial interès en una Reserva de Biosfera com Menorca, on, per les seves dimensions, és relativament més fàcil realitzar aquesta transformació.
Així ho entén el Consell, el qual, juntament amb l'Agència Reserva de Biosfera i Sorenoid, organitzen els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat a Menorca, en col·laboració amb els vuit ajuntaments de l'Illa, les patronals PIME i CAEB i l'Associació d'Empreses de Transport de Menorca, així com diferents empreses i marques com Renault, BMW, Citroën, Nissan i Kia. I entre aquests actes, des d'aquest divendres i fins diumenge, una fira as Mercadal en la que es poden veure i provar diferents models de cotxe elèctric.
Avantatges
Sembla clar que el futur passa -o hauria de passar, per contribuir a desaccelerar el canvi climàtic- per un parc automobilístic basat en les energies netes (eliminant progressivament els combustibles fòssils) i la reducció dràstica de les emissions.
Les marques s'estan esforçant per solucionar els principals handicaps dels cotxes elèctrics, l'autonomia i els preus. Però, com comentaven ahir alguns dels particulars que visitaven la fira, «és qüestió d'un canvi de mentalitat» perquè, en realitat, tot i que el preu inicial pot ser més elevat que un cotxe de benzina o gasoil, prest arriba l'estalvi.
Els cotxes tenen una autonomia mitjana d'entre 250 i 300 quilòmetres, però ja estan sortint models que arriben als 500. Unes xifres que són assumibles a Menorca, on el 58 per cent dels desplaçaments són urbans, encara més, si es té en compte que quan actua el fre motor (com en les baixades) les bateries es carreguen i l'autonomia s'amplia. A més, aquests cotxes tenen un manteniment molt reduït (no tenen ni filtres, ni olis) i es calcula una despesa d'1 euro per cada cent quilòmetres. És a dir, que una càrrega completa pot suposar uns 4 euros, quantitat molt inferior al que costa omplir el dispòsit de carburant.
L'exposició inclou utilitaris i també vehicles industrials.
Tres dies de fira i activitats per promoure la mobilitat sostenible
La fira, que enceta la Setmana Europea, es va inaugurar aquest divendres as Mercadal, amb la vicepresidenta del Consell, Maite Salord, la directora insular de Reserva de Biosfera, Irene Estaún, el batle de la localitat, Francesc Ametller, i el responsable de Sorenoid, Koldo Crespo. Salord, que expressà «la voluntat clara d'anar cap a la mobilitat sostenible» a Menorca, agraí la col·laboració de les empreses participants en els actes previstos per aquests dies, i recordà l'acord amb el Govern i els ajuntaments per instal·lar més punts de càrrega i que la connexió sigui gratuïta per als usuaris durant dos anys, i l'establert amb Nissan per promoure la mobilitat sostenible.
El programa
Dissabte 16
A les 10 hores, inici de la fira (presentació de projectes, reptes, recàrrega...) i exposició i proves de conducció de vehicles elèctrics de 12 a 18 hores. I a les 20 hores, la ponència «Projecte Ecomotional Menorca i les noves oportunitats al sector de la mobilitat», al Centre de Convencions des Mercadal.
Diumenge 17
Inici de la fira (10 h) i exposició i proves de conducció de 12 a 18 hores. Clausura de la fira.
Dilluns 18
Jornada per a operadors del transport públic: de 12.30 a 14 h, al Club Nàutic de Ciutadella, presentació d'un autobús elèctric; la ponència «Empreses operadores de transport públic» i prova de conducció.
Dimarts 19
Jornada sobre mobilitat sostenible a la mar: d'11 a 14 h. al Centre de la Mar (Maó), presentació del projecte d'ampliació de la reserva de la biosfera a la mar; presentació de solucions d'embarcacions elèctriques per al transport de passatgers; i presentació de solucions de motors elèctrics forabord. A les 11 hores, conferència sobre el Pla Director Sectorial de Mobilitat de Balears, al Consell; i a les 20 h al Centre Bit d'Alaior, ponència «El mercat dels vehicles elèctrics i la mobilitat sostenible».
Dimecres 20
Jornada divulgativa escolar: d'11 a 14 hores, a l'IES Maria Àngels Cardona, xerrada i col·loqui amb els alumnes i presentació de vehicles elèctrics.
Dijous 21
Jornada d'empreses de transport: de 12 a 14 h. a Astrame (Maó), presentació de vehicles i solucions per al repartiment última milla; presentació de vehicles per al sector del taxi; i proves de conducció. I a les 20 h, la ponència «Transició cap a nous models de mobilitat a les ciutats», a l'Ajuntament des Castell.
Divendres 22
Ecoruta elèctrica pels pobles de l'Illa, amb sortida des Castell (9 hores) i arribada a Ciutadella (18 h), on es clausurarà la Setmana de la Mobilitat amb la música de Cris Juanico.
13 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
A manumenorca, de acuerdo con usted, pero si ya tenemos que hacer un esfuerzo titánico para comprarnos un coche de 15000 € ya no digo nada si cuesta un modelo equivalente, 30000 €. A sentido común, en efecto, el rendimiento de un vehículo diesel ronda el 30 %, pero creo que aún no se ha inventado el motor eléctrico con un rendimiento del 90%. A lo sumo un 50%-60%. Yo de momento, no cambió el vehículo, tengo otras prioridades además de no podérmelo permitir, pero hoy día compraría un híbrido. No puedo permitirme el,sobre coste de un eléctrico. Sin duda, mejorando los procesos y cuando se produzcan en masa, los precios bajarán.
Para sentido común. lee este artículo: http://www.vozpopuli.com/economia-y-finanzas/empresas/fabricacion-baterias-electricas-Tesla-tanto-CO2-coche-tradicional_0_1062794865.html
el cotche electric tal com esta concebit actualment es un altre fraude dels molts que ia al planeta, com es podam moure camions de gran tonelatge, avions, barcos ejercits,?, siguem serios, aixo nomes es pot aplicar a petis vehicles urbans i res mes, segur que acabariem am la polucio?, i las guerras que sempra ia, aixo poluciona mes que els cotches, pero clar d´aixo no es parla perque ia un gran negoci venen armas, hipocresia total.
A todos los que dicen la tontería de que se contamina igual si se genera la electricidad para cargar el coche eléctrico en una central, sólo un comentario: rendimiento de un motor diésel - 30%, rendimiento de un motor eléctrico - 90%. Es que no ven la diferencia? Los motores térmicos de coches actuales se deben acabar lo antes posible, es un despilfarro de energía... hay alternativa!
Aunque se contamine con la central eléctrica que carga estos coches, la gente debe saber que es muchísimo mas eficiente un coche de estos que no uno de gasolina. Al ser mas eficiente contamina menos. Además contaminan las centrales que normalmente están alejadas de la ciudad (menos en mahón para desgracia nuestra) por lo que todo el humo que los coches de combustión sueltan por el escape, nos lo evitamos. Estoy de acuerdo con lo que dice manumenorca; la personas nos autojustificamos para seguir haciendo cosas que sabemos que tenemos que dejar de hacerlas. El coche eléctrico no será perfecto, pero viendo como esta el planeta, es mejor opción que el convencional.
Hasta que no salgan los coches de nitrógeno nada y estos a la basura.
... el hecho de que los autos eléctricos no sean 100% ecológicos no es excusa para seguir contaminando a full con el modelo actual... es un paso más en la buena dirección, no hay engaño alguno... decir que una solución no es perfecta para intentar justificar un modelo de consumo penoso y caduco denota una cierta pereza inmovilista
De acuerdo con Xuno, primero deberían eliminar la contaminación de la central del puerto y luego potenciar el tema del coche eléctrico, asi si sería todo mas ecológico.
No contamina en el sitio, contamina en la generación de energía. Además, no se lo cree ni el redactor que con un euro de electricidad haces 100 KM, serán dos o tres euros. También, con el sobrecoste que tienen, no amortizas y menos en Menorca el carburante ahorrado ni los cambios de aceites y filtros. No estoy en contra, al contrario, pero aun quedan unos años para mejorar el obstáculo de autonomia (En Menorca, si es suficiente), carga rápida, precio semejantes a los vehículos de motores de combustión, mejorar y reforzar la red eléctrica nacional, pues todos tuviérmos coches eléctricos y los recargáramos a la misma hora, se cae la red eléctrica. Es muy bonito, pero aun nos queda. En otros paises, ya es viable, aquí aun no.
La sostenibilitat d'una illa com Menorca comença amb gestos com aquests. Ara seria hora que el transport públic i l'escolar donessin exemple i que la flota de taxis i de transport d'autobusos discrecional es vagin transformant fins aconseguir que el 100% d'aquests col·lectius fossin elèctrics.