La nova Junta de Caixers de Sant Antoni amb Eulària Garriga al davant com a caixera batlessa i amb l'absència a la foto per indisposició del conegut fabioler Isaac Triay Moll | Sergi García

TW
1

Les festes de Sant Antoni de Fornells han arribat. L'alegria es tornarà a desbordar un any més entre els carrers encantadors del poble pescador. Aquest any la qualcada estarà formada per 48 caixers i els seus respectius cavalls, i comptarà amb una nova Junta de Caixers encapçalada per la regidora de la corporació municipal Eulària Garriga Roselló.

Des de fa mesos ella s'està preparant per a aquesta nova aventura que viu amb molta il·lusió i amb ganes de gaudir-ho al màxim. Els actes principals de la festa començaran a partir de les 17 h del dissabte quan el fabioler Isaac Triay Moll, es desplaci fins al Local Social de l'Ajuntament a demanar permís per començar la festa i on farà sonar l'esperat primer toc de fabiol.Després s'iniciarà el replec de caixers, començant per la caixera sobreposada d'aquest any Eila Febrer Triay.

L'Ajuntament ha establert tot un seguit de llocs de trobada perquè els caixers es vagin incorporant de manera molt puntual per aconseguir el desenvolupament correcte de la jornada. Un altre dels moments més emotius serà la missa solemne a l'església de Sant Antoni el diumenge a les 11.00 h del matí, en la que el caixer capellà d'enguany Joan Camps Serra farà el sermó i es repartirà l'aigua-ros.

La nova Junta de Caixers

Eulàlia Garriga Rosselló, caixera batlessa. És la primera vegada que sortirà a les festes i s'estrena per la porta gran com a caixera batlessa. El cavall que l'acompanyarà en la seva important tasca de presidir la qualcada es diu Nin. «Són uns sentiments molt polits els que estic vivint»; així assegurava sentir-se uns dies abans de la festa gran. Na Lali, que és com la coneix la majoria de la gent de Fornells, també ha reconegut que «des de principis de la setmana tot són nirvis i mals de panxa». Però això realment només és un símptoma lògic de les ganes que té de gaudir-ho i la il·lusió que li corre per les venes.

Noticias relacionadas

Joan Camps Serra, caixer capellà. A Fornells encara no ha sortit cap vegada a la qualcada, aquest any serà la primera. Temps enrere l'havíem pogut veure a Ciutadella per Sant Joan o as Castell per Sant Jaume. Sortirà amb dos cavalls diferents durant les festes, el dissabte amb Xiquelín de 9 anys i el diumenge amb Unión de 9 anys també. Assegura que li agrada molt qualcar per «fer ambient, fer vibrar el poble i fer gaudir a tothom». Per a ell, el moment més especial és durant la missa de caixers, on tindrà el plaer de fer el sermó d'enguany.

Eila Febrer Triay, caixera sobreposada. En total ha sortit cinc vegades a la qualcada i enguany serà la sisena. Aquesta és possiblement la més especial perquè ocuparà un càrrec molt significatiu; ser la caixera sobreposada de la Junta de Caixers. Al seu costat l'acompanyarà Seleni, un cavall preciós de tretze anys a qui assegura estimar molt. Per n'Eila els moments més emocionants de les festes de Sant Antoni són «les canyes, els instants previs quan esperes per entrar a la plaça i quan em vénen a cercar per incorporar-me a la qualcada». Demà el fabioler l'anirà a cercar al carrer Verge del Carme, número 2

Isaac Triay Moll, caixer fabioler.. En total ja ha sortit vuit vegades a la qualcada i aquesta serà la novena. El veure'm damunt un ase que és el mateix que el de les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó. Isaac Triay Moll assegura que «ja són uns quants anys com a fabioler i els sentiments tal vegada ja no són els mateixos que abans però igualment ho visc amb molta il·lusió». Els moments més emotius per a ell són el primer toc i quan van a cercar el seu pare, Daniel Triay Roselló, caixer casat de la nova Junta de Caixers d'enguany.

Daniel Triay Roselló, caixer casat. Amb l'experiència d'haver sortit ja fins a trenta-dues vegades a la qualcada, Daniel Triay Roselló viu amb molta alegria l'arribada d'unes noves festes. Durant aquests dos dies de Sant Antoni l'acompanyarà en Surfo, un cavall de disset anys d'edat. Assegura que, sense cap mena de dubte, el moment més emocionant per ell és quan el vénen a recollir de casa seva. Ell és el pare del caixer fabioler Isaac Triay Moll i l'oncle de la caixera sobreposada Eila Febrer Triay. També l'aniran a cercar al carrer Verge del Carme número 2, residència de l'àvia d'aquesta família de Fornells.

Pedro Marquès Llufriu, caixer pagès. El caixer pagès d'enguany serà Pedro Marquès Llufriu, un caixer que ha sortit ja un total de setze vegades a la qualcada, sent aquesta la dissetena ocasió per poder veure'l qualcar. Durant aquests dos dies muntarà un cavall anomenat Fosc de disset anys d'edat. «El moment de la festa que m'agrada i em motiva més és quan la resta de caixers em vénen a cercar per incorporar-me al replec». Demà, després que el fabioler Isaac Triay Moll hagi fet el primer toc i hagi recollit la caixera sobreposada aniran a cercar Pedro Marquès Llufriu al carrer de ses Roques número 8 .