Enguany es compleixen 910 anys de la partida de Sigurd I en direcció a Terra Santa després de la fundació de Jerusalem durant la Primera Croada. Un viatge que va començar el 1107 i que va transcórrer pels mars del nord, tot passant per les illes britàniques i les costes del nord d'Europa, arribant a la península per rodejar-la i entrar així a la Mediterrània.
La travessia la van iniciar una seixantena de naus i cinc mil soldats, els quals van necessitar dos anys per arribar a les Balears (havent passat, per exemple, un hivern a Anglaterra). I aquí es produí un capítol de la història de Menorca del que se'n té constància però sobre el qual hi ha poca informació, com apunta l'historiador Miquel Àngel Casasnovas.
Testimonis
El pas dels vikings noruecs per Menorca està documentat en textos antics. Concretament en el «Magnússona saga» (Història dels fills de Magnus), un dels llibres que conformen la saga nòrdica «Heimskringla», una obra literària de l'autor islandès Snorri Sturlsuson (1179 - 1241) sobre la que fa referència l'historiador Macià Riutort al treball titulat «Breu notícia d'una incursió norrena a les Balears (a. D 1109) continguda a la 'Heimskringla' de Snorri Sturluson».
Els atacs vikings es produïren quan les Balears estaven dominades pels sarraïns i, per tant, les trobes invasores no van tenir gaire pietat tenint en compte que la seva missió era seguint les croades cristianes.
La batalla a Menorca va estar precedida per les que van tenir lloc, primer a Formentera, i després a Eivissa, on obteniren importants botins. I a Menorca, o Minörk, hi entraren pel port de Maó la primavera de 1109. El saqueig va ser ràpid però cruel i les defenses àrabs no van poder fer res per evitar-ho.
Després de la caiguda de Menorca, les tropes vikingues van continuar cap a Sicília i, d'allà, cap a Jerusalem. El camí de retorn a Noruega va ser per terra i no per mar. Va acabar el 1111.
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Cuando no son los vikingos son los politicos al final sea quien sea la cuestion es saquearnos jajaaaaa
podrían poner un traductor para la noticia.... parecía interesante.
... otra vez, como siempre, la misma excusa de siempre para cometer desmanes...
Dudando voy dudando vengo. Pocs son els Doctors, i mols els Dubtors. El mediterráneo Norte, cristiano, era largo y algo más seguro. El mediterraneo sur, musulmán, más corto y breve. Tan breve que nunca llegabas al destino. Dudando. Comprat el llibret “Mahoma y Carlomagno” i no seràs tant Dubtor.
Vaya usted a saber... si todo eso es cierto. Si tanto conocimiento geográfico tenían para aquella época (se citan topónimos), porqué no siguieron bordeando la costa africana, lo más recto para ir a Jerusalen?
Para saqueo el del 3% , lo de los vikingos fue un juego de niños en comparación con este!
Quisieron atacar Mallorca, o mejor Palma, pero desistieron al conocer las defensas. El regreso por tierra construyendo y arrastrando pequeñas embarcaciones para cruzar ríos a tavés de Europa es otra epopeya que ambién se explica como ejemplo