L’antic local del Casal Català ja no té el cartell amb el nom de l’entitat. | Javier Coll

TW
10

El mes de novembre passat celebrava la 25 edició de la Setmana de Cuina Catalana, però la festa s'ha acabat abruptament. El Casal Català de Menorca ha decidit suspendre totes les activitats davant la impossibilitat de renovar la junta directiva.

Tenia entre vuitanta i noranta socis, tanmateix a l'assemblea del passat 21 de febrer només es van presentar tres persones per posar-se al front de l'entitat. En aquesta situació van creure que era impossible continuar.
Amb data de 10 de març es va enviar una carta a tots els socis en la que se'ls hi comunicava la decisió.

Enguany ja no es cobraran més quotes als membres ni es farà cap activitat més.

El Casal Català de Menorca va ser fundat l'any 1986 i va començar a organitzar activitats per donar a conèixer a l'Illa algunes manifestacions de la cultura catalana.

En els trenta anys d'existència, l'associació ha organitzat 25 edicions de la setmana de cuina catalana, calçotades, actuacions d'esbarts, concerts d'havaneres i en algunes ocasions en el passat també va fer ballades de sardanes i exhibicions de grups castellers.

Per finançar la seva activitat, el Casal comptava amb les quotes que pagaven els socis i amb subvenciones del governs de Catalunya i Balears, del Consell insular i ajudes puntuals dels ajuntaments. Amb l'inici de la crisi algunes d'aquestes aportacions es van reduir.

Però el gran problema de l'entitat no era el financer sinó la falta de renovació generacional. Amb els anys, ha anat creixent però la majoria dels membres són ja d'una certa edat. La junta directiva va tractar de buscar un relleu i no el va trobar i per tant no ha pogut continuar, segons Marga Teixidó, membre de la darrera junta directiva.

La decisió de suspendre activitats no ha agradat a tothom. Tot i que el fins ara president, Ricard Simó Comas, va declinar parlar amb «Es Diari», algunes persones properes assenyalen que estava en contra de tancar les portes i volia continuar. Simó era president des de febrer de 2006 quan va succeir en el càrrec a Josep María Echeverría Climent i anteriorment ja havia estat president fins a 1995. Era per tat un dels fundadors.
En qualsevol cas, l'acord de l'assemblea va ser el de no seguir les activitats, la qual cosa vol dir que es poden reprendre si surten persones disposades a continuar un projecte que ja havia arrelat a l'Illa.

També es va decidir vendre el local social, ubicat al carrer Miquel de Veri de Maó, per tal de liquidar l'hipoteca que pesava sobre l'immoble.

De moment, aquest any sembla que per desgràcia Menorca no gaudirà de la tradicional calçotada, els concerts d'havaneres ni els grans plats de cuina catalana.