TW
0

Just fa 50 anys, el 12 de febrer de 1967 naixia a Menorca l'Associació Insular d'Atenció a Persones amb Discapacitat de Menorca, Asinpros, una entitat pionera que va liderar els avanços en matèria de benestar i qualitat de vida per a les persones amb discapacitats intel·lectuals i les seves famílies.

La creació d'aquesta entitat va ser iniciativa de Carlos Mir i Magdalena Pons Mercadal, els quals van iniciar una lluita reivindicativa per aconseguir uns serveis i uns recursos, així com una imprescindible sensibilització de la societat menorquina.

No devia ser fàcil posar les primeres pedres d'aquell projecte, però el cert és que la idea va calar amb força. Ho demostra el fet que en la primera reunió hi va haver una assistència de 95 persones, i al cap de tres mesos, la xifra ja havia crescut fins a les 350.

Fundada l'associació, un temps després es van crear el Centre de Diagnòstic i Orientació Terapèutica i la primera escola per a persones amb necessitats especials, Pius XII, a Maó, impulsada per Magdalena Pons. Més tard es va posar en funcionament la Granja de Bintaufa, i ja el 1983 es van crear els serveis ambulatoris de psicologia i logopèdia, i tretze anys més tard, el primer Centre Especial de Treball i el Servei d'Unitat de Respir Familiar.

Un altre gran pas va ser la constitució de la primera Fundació Tutelar de Menorca per a persones amb discapacitat intel·lectual, la qual encara està activa. De fet, des de la creació de la Fundació de Discapacitats, és una de les funcions exclusives que segueix tenint Asinpros, i avui, el seu president, Manuel Solà, és el tutor legal de set joves, que considera com a fills propis.

Posteriorment es posaria en servei el primer pis tutelat, i el 2001 les Unitats de Desenvolupament Sectorial (Feaps).

Reconeguda com a Entitat d'Utilitat Pública el 2006, Asinpros va obrir el seu segon pis tutelat, va implantar sistemes de qualitat i va aprovar el projecte del nou centre ocupacional i laboral. Va ser abans que el 2009 entrés a formar part la Fundació de Discapacitats.

Entremig hi ha hagut fets molt recordats, com les marxes esportives i benèfiques d'Asinpros, de Maó a Ciutadella. La primera va ser el 1982, i tot i que van començar més persones, van acabar la ruta 355 participants. Era un gran èxit, ja que també s'hi van implicar empreses (aportant provisions), socorristes, Creu Roja, policies locals o la Guàrdia Civil. I també, clar, les administracions.

Tal vegada per això, l'eslògan d'aquest 50 aniversari és «Asinpros som tots», perquè «gràcies a tota la societat hem pogut complir 50 anys, i en farem 100 si és necessari, perquè les persones hi són i necessiten ajuda», diu Solà, en nom de tots els socis actuals i passats, d'Asinpros.