Una mujer ha interpuesto una denuncia contra uno de los vigilantes de seguridad del Consell que presta funciones en la recepción de la sede insular en la Plaça de la Biosfera.
Según el testimonio de la mujer, empleada interina de la institución desde hace 15 años, fue empujada y agredida con la mano en la cara el pasado día 17 por la mañana cuando cursaba una reclamación en la zona de atención ciudadana. Debido al incidente se dio aviso a la Policía Nacional, que desplazó a dos dotaciones.
La mujer afirma que fue empujada, golpeada y humillada por el vigilante a quien había requerido la funcionaria que le atendió. Asegura que fue esta quien le gritó diciéndole que estaba harta de sus quejas y pidió al personal de seguridad que la echara de la sede, «en un claro abuso de autoridad y animosidad».
Fuentes del Consell informaron, en cambio, que había sido la reclamante la que se había puesto nerviosa y violenta profiriendo gritos. Su reclamación era para pedir una revisión de la prueba de catalán exigida para poder presentarse a la plaza de auxiliar, ya que no la había superado. «No fui reprendida, fui agredida delante de todos», asegura la mujer.
Informada por la Policía, la mujer acudió a Urgencias para obtener el parte de lesiones correspondiente con el que ha interpuesto la denuncia al vigilante. Asegura que las cámaras de seguridad confirmarán su versión cuando sean visionadas a partir de la demanda.
9 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Xec79..no sempre s’emporten les places els interins..pero normalment també són gent que toquen les normatives dels examens a diari a la feina..a part, he estat a varies oposicions, i la gent no s ho prepara gens, a part d presentarse la meitat dels inscrits..els interins algun dia van entrar sense fer feina alla, aixi k entrar es pot, la gent no neix amb una plaça..a tot aso, els que dieu que va a dit..us heu presentat mai? Jo mateix vaig entrar pensant el mateix k dius..i no va ser aixi.. es tracta d estudiar i anar preparat. Per altra banda i fent referencia a la noticia, el succés que conta aquesta “señora” no te absolutament res a veure amb el que va passar..es va posar com una moto i va comensar a pigar amb es bolso a tot ki se li posava al davant...
@Gabriel M. Pons ja sabem què vol dir sa “M.”
¿A dedo? No entendere nunca que se hable sin saber...en fin... Yo soy interina desde esté año, después de 9 años de sustituta, pasando un examen para estar en bolsa. Al igual que otros muchos interinos, años y años haciendo sustituciones hasta que por orden de bolsa no le tocaba una interinidad. Pero bueno,usted dice que a dedo, pues eleee...bajo el anonimato todo vale!
I dit tot l'anterior. És cert que es pot plantejar un sistema que també contempli una fase de concurs, això vol dir que comptin els mèrits anteriors, però aquest és un procés admès i, en tot cas, el que es pot fer és modificar o modular les bases de la convocatòria. Però insistesc, els concursos-oposició són uns sistema legítim de provisió de llocs. I en la fase d'oposició us puc assegurar que els tribunals fan les seleccions amb imparcialitat, objectivitat i professionalitat. I d'això en puc donar fe. També he de dir que moltes vegades les crítiques es fan per part del qui no ha aprovat, ja que és més fàcil donar la culpa al tribunal que a la manca de preparació o esforç personal. De totes maneres, l'accés a la funció pública és difícil. Requereix molta constància, esforç i estudi i molts no hi estan acostumats.
Sí hi ha sistemes de valorar el servei rebut. Hi ha un sistema d'interacció amb qualsevol administració pública. Per escrit es pot fer arribar una queixa o un agraïment (cosa menys freqüent) a un determinat servei o envers a un treballador públic. L'Administració està obligada a contestar i , a més, és un bon sistema per detectar elements o serveis que poden millorar. I pel que fa als sistemes d'accés a la Funció Pública, he de dir que abans sí era cert que hi havia selecció "digital" (de dit, no de codi binari;))... Però fa molt de temps que els procediments no són així. Fins i tot, les administracions locals (Consell inclòs), ha de comptar amb membres de l'Administració Autonòmica per vetllar per la transparència del procés. I us puc garantir que els processos són correctes i que es compleixen el que diu els barems de selecció i de provisió de llocs de treball. Els treballadors públics són molts professionals i garantistes dels principis de capacitat per ingressar.
Según la ley de género "la mujer dice la verdad y el de seguridad es culpable de todo por haber nacido hombre" aunque salvaría su trabajo si se reconoce activista LGTBYHK.
Una pregunta por si alguien conoce la respuesta: Existe algúna procedimiento que valore el servicio que recibimos los contribuyentes por parte de la administración? En caso negativo, como se va a mejorar la atención a los ciudadanos si se desconoce su valoración? En mi humilde opinión, deberia ser un tema a tener en cuenta....