Sin embargo, desde el PSOE recuerdan que en la playa de Sant Adeodato ya se realizó una regeneración artificial en los años noventa, que fue «muy costosa», y que no dio buenos resultados. Los socialistas también señalan que hoy en día la normativa para llevar a cabo este tipo de iniciativas es mucho más estricta, y que estas actuaciones pueden ser muy agresivas para el fondo marino y además tienen «un impacto medioambiental evidente», por lo que solo se aconsejan en casos muy concretos.
En este sentido, desde el PSOE afirman que a causa del tipo de playas de Balears, estas intervenciones no suelen ser viables. También apuntan que las playas de Cataluña y Valencia en la cuales se ha intervenido en los últimos años son arenales estables, un tipo de playa que cuando pierde la arena suele tardar mucho en recuperarla, por lo que se ha optado por actuar ante la falta de expectativas de que se recuperan por sí solas. En cambio, en el caso de las playas de Es Migjorn, los socialistas explican que son de carácter cíclico, por lo que es de esperar que se recuperen cuando el tiempo lo permita. Por todo ello, Mercadal considera que «el equipo de gobierno de Es Migjorn se equivoca cuando compara las playas de Menorca con las de Cataluña, porque no son equiparables y no se puede reclamar el mismo trato, puesto que sería contraproducente para los arenales del municipio».
Petición enviada
Por su parte, el Ayuntamiento de Es Migjorn remitió este miércoles la petición formal a Costas para pedir la regeneración de sus playas de manera urgente. Desde el Consistorio, manifiestan su preocupación por los efectos negativos que la falta de arena puede tener para el normal desarrollo de la temporada turística, así como para la imagen turística de Sant Tomàs. «Su estado actual es tan grave, que son necesarias actuaciones de urgencia», remarcan.
10 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
PiliPitjor encara! Doble afectació en es medi marí: aigües profundes i vorera. Quin poc seny a una RESERVA DE LA BIOSFERA!!!!!
jomateixLa arena que s’empra per a la reposició (almenys en els casos que jo conec) NO és ARTIFICIAL. Es arena que un vaixell aspira del fons de la mar (amb les consecuencias que això pot tenir) i la transporta a la vorera.
MENORCA, RESERVA DE LA BIOSFERA!!!!!! Omplir ses platges amb arena ARTIFICIAL va contra natura i està estudiat i demostrat que é unes nefastes conseqüències per sa conservació i sa regeneració de sa vida marina (posidònia, algues, peixos...). IRONIA: Ja posats, amb s'arena ARTIFICIAL sobrant, que refacin es sistemes dunars (que ajudaven a mantenir s'ecosistema marí) que es van destrossar amb sa construcció dels hotels a Sant Tomàs o Son Bou, entre d'altres, durant es 'boom' turístic dels anys 60 i 70. Els humams mos ho estam carregant tot i llavors volem que sa natura segueixi com era abans!
Doñ Pepe , dese un garbeo por Tenerife , por ejemplo y verá como protejen sus playas , sin distorsionar el entorno , y como tienen piscinas naturales con agua de mar muy integradas
Habría que empezar a tomarse en serio lo de poner arrecifes artificiales para defender estas playas de los temporales. Además sirven de refugio a los peces en entornos arenosos como éste y regeneran no sólo la playa sino además la fauna. Los hay de muchos tipos y se han colocado en infinidad de lugares con efectos siempre positivos en la fauna y las playas.
Antes de que el asunto se politice (y comprendiendo que desde entonces han ido cobrando importancia aspectos ecológicos que antes se despreciaban), solo diré que un alcalde socialista (Jaume Peralta), durante un gobierno socialista (Felipe González) rellenó la “playa de Cala Padera” con el excedente de arena precisamente sobrante de una regeneración artificial de la playa de Santo Tomás.
Bono, com que esta demostrarà que es cíclic, també queda demostrat que es canvi climàtic que diuen, també es ciclic…també queda demostrat amb ses platges.
Pepe, s’imposa es seny encara que s’hagi de combatre es discurs fàcil i populista de sa batlessa i es seu entorn. Seria una opció deixar que es sector turístic de sant tomas financés unes grans plataformes de llenya com ses passarel.les des camí de cavalls que puguessin ser retirades s’octubre on sa gent pugués estar mentre neda com les que es van fer de ciment als anys 70 però de llenya desmuntable. És una idea que es podria estudiar per salvar sa temporada. A sa zona de sant lluís les plataformes de ciment estan tornant a tenir molta afluència de gent després d’anys que no hi anava ningú
A sa foto es veu clarament que ses pedres que han quedat a aquestes platges són macs ací volt dir que aquestes pedres fa molts d'anys que la mar les va erosionant i polint,abans d'haver construït tots aquests hotels haurien d'haver consultat llibres antics O demanar a la gent major d' Es Migjorn quantes vegades hi ha hagut arena a n'aquests macars en els darrers segles....a Sant Adeodato ,per exemple,la gent d'abans l'hi deia " Es Macar de Binicodrell"...que de vegades siguin platges amb arena és només una casualitat,sempre han sigut més macars que arenals,mirau sinó ses parets seques que van cap Bunigaus,ses pedres són casi totes macs
Sense cap dubte resulta un tema molt complicat, vàries platges de sa costa sud estan amb els arenals molt minvats ó casi bé inexistents. De cada vegada veim temporals mes intensos i persistents de component sud que deixen ses platges sense arena. Ho podem veure a ses platges de Es Migjorn, però també ho veim a Son Bou, a arenals oberts des terme de Ciutadella, etc... M'agradaria que es publiqui es cost de sa regeneració artificial dels arenals, deixant de banda es seu efecte ecològic que no tenc criteri per avaluar, si que m'agradaria saber quin cost pot tenir aquesta operació de regeneració. Hi ha forts interessos econòmics des sector turístic en greu perill si ses platges estan així, però pagar "una millonada" per tornar a omplir sa platja d'arena estant exposats a que dos dies de temporal s'ho tornin a endur tot també és un gasto de doblers públics que s'ha de mesurar si resulta convenient.