Pepe Mercadal sobre la regeneración artificial de las playas de Es Migjorn: «En Balears suele desaconsejarse»
Antònia Camps envía la petición formal para pedir la recuperación de los arenales
Las playas de Es Migjorn se han quedado sin arena. | Josep Bagur Gomila
Es Migjorn10/04/24 16:21Actualizado a las 20:24
Después de que la alcaldesa de Es Migjorn, Antònia Camps, pidiera al Estado que regenere de forma artificial las playas del municipio, después de que las tormentas del pasado invierno las dejaran sin arena, el diputado socialista en el Congreso, Pepe Mercadal, ha instado al pequeño consistorio del sur de la Isla a solicitar a la Demarcación de Costas un estudio de dinámica del litoral, una condición necesaria para plantear dicha actuación. «Cada playa es distinta y antes de hacer nada es necesario estudiar cuál es su comportamiento», señala Mercadal.
También en Menorca
- Antonio de Olives, veterinario: «Son nobles, pero el día que atacan no sueltan»
- Una cadena de ropa deportiva abre tienda en el polígono de Maó
- Que una persona aprovechara el cerramiento del pipican del Canal Salat...
- Sant Lluís quiere que Los Bucaneros abra este verano: sale a concurso por ocho temporadas
- El ataque del pitbull reaviva el debate: en Menorca hay 448 perros de potencial peligroso
10 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
PiliPitjor encara! Doble afectació en es medi marí: aigües profundes i vorera. Quin poc seny a una RESERVA DE LA BIOSFERA!!!!!
jomateixLa arena que s’empra per a la reposició (almenys en els casos que jo conec) NO és ARTIFICIAL. Es arena que un vaixell aspira del fons de la mar (amb les consecuencias que això pot tenir) i la transporta a la vorera.
MENORCA, RESERVA DE LA BIOSFERA!!!!!! Omplir ses platges amb arena ARTIFICIAL va contra natura i està estudiat i demostrat que é unes nefastes conseqüències per sa conservació i sa regeneració de sa vida marina (posidònia, algues, peixos...). IRONIA: Ja posats, amb s'arena ARTIFICIAL sobrant, que refacin es sistemes dunars (que ajudaven a mantenir s'ecosistema marí) que es van destrossar amb sa construcció dels hotels a Sant Tomàs o Son Bou, entre d'altres, durant es 'boom' turístic dels anys 60 i 70. Els humams mos ho estam carregant tot i llavors volem que sa natura segueixi com era abans!
Doñ Pepe , dese un garbeo por Tenerife , por ejemplo y verá como protejen sus playas , sin distorsionar el entorno , y como tienen piscinas naturales con agua de mar muy integradas
Habría que empezar a tomarse en serio lo de poner arrecifes artificiales para defender estas playas de los temporales. Además sirven de refugio a los peces en entornos arenosos como éste y regeneran no sólo la playa sino además la fauna. Los hay de muchos tipos y se han colocado en infinidad de lugares con efectos siempre positivos en la fauna y las playas.
Antes de que el asunto se politice (y comprendiendo que desde entonces han ido cobrando importancia aspectos ecológicos que antes se despreciaban), solo diré que un alcalde socialista (Jaume Peralta), durante un gobierno socialista (Felipe González) rellenó la “playa de Cala Padera” con el excedente de arena precisamente sobrante de una regeneración artificial de la playa de Santo Tomás.
Bono, com que esta demostrarà que es cíclic, també queda demostrat que es canvi climàtic que diuen, també es ciclic…també queda demostrat amb ses platges.
Pepe, s’imposa es seny encara que s’hagi de combatre es discurs fàcil i populista de sa batlessa i es seu entorn. Seria una opció deixar que es sector turístic de sant tomas financés unes grans plataformes de llenya com ses passarel.les des camí de cavalls que puguessin ser retirades s’octubre on sa gent pugués estar mentre neda com les que es van fer de ciment als anys 70 però de llenya desmuntable. És una idea que es podria estudiar per salvar sa temporada. A sa zona de sant lluís les plataformes de ciment estan tornant a tenir molta afluència de gent després d’anys que no hi anava ningú
A sa foto es veu clarament que ses pedres que han quedat a aquestes platges són macs ací volt dir que aquestes pedres fa molts d'anys que la mar les va erosionant i polint,abans d'haver construït tots aquests hotels haurien d'haver consultat llibres antics O demanar a la gent major d' Es Migjorn quantes vegades hi ha hagut arena a n'aquests macars en els darrers segles....a Sant Adeodato ,per exemple,la gent d'abans l'hi deia " Es Macar de Binicodrell"...que de vegades siguin platges amb arena és només una casualitat,sempre han sigut més macars que arenals,mirau sinó ses parets seques que van cap Bunigaus,ses pedres són casi totes macs
Sense cap dubte resulta un tema molt complicat, vàries platges de sa costa sud estan amb els arenals molt minvats ó casi bé inexistents. De cada vegada veim temporals mes intensos i persistents de component sud que deixen ses platges sense arena. Ho podem veure a ses platges de Es Migjorn, però també ho veim a Son Bou, a arenals oberts des terme de Ciutadella, etc... M'agradaria que es publiqui es cost de sa regeneració artificial dels arenals, deixant de banda es seu efecte ecològic que no tenc criteri per avaluar, si que m'agradaria saber quin cost pot tenir aquesta operació de regeneració. Hi ha forts interessos econòmics des sector turístic en greu perill si ses platges estan així, però pagar "una millonada" per tornar a omplir sa platja d'arena estant exposats a que dos dies de temporal s'ho tornin a endur tot també és un gasto de doblers públics que s'ha de mesurar si resulta convenient.