Era l'any 1802 quan, durant la dominació anglesa, es construí aquesta torre just a la vora de l'antic port romà de Sanisera. Recorda aquesta data l'arquitecte responsable de les obres, Joan J. Gomila, qui es va documentar a partir de fonts històriques, com el diari de l'enginyer militar Charles William Pasley. Allà apareixen detalls sobre la intendència, l'organització i construcció de torres com la de Sanitja, però també de les de Fornells i Addaia.
La recuperació de la torre s'ha fet seguint criteris tècnics i tenint el compte el debat que apareix sempre, sobre el grau d'intervenció que s'ha de fer. En aquest sentit, el conseller de Cultura, Miquel Àngel Maria afirma que «s'ha fet el mínim» per a preservar la construcció, que estava molt deteriorada.
Una de les parts que s'han hagut de refer del tot, era el matacà, just damunt la porta. Les opcions eren, «o deixar el forat, o fer-lo de nou», sent la segona, l'alternativa escollida. «El matacà era de marès i havia desaparegut», diu Gomila, qui explica que la torre està feta «en el 90 per cent, amb pedra de la zona, i la resta, amb marès, que és el que s'havia fet malbé». De fet, «si la torre ha aguantat tants anys, és perquè la pedra és molt forta».
La recuperació de la torre ha requerit 248.773 euros, inversió provinent dels fons de l'Impost de Turisme Sostenible. Les obres han anat a càrrec de Cyrepsa Arquitectónico SL, empresa que, segons Gomila, «ha fet molt bona feina».
I la torre de Rambla?
Una altra torre que està pendent d'obres és la de Rambla, al nord de l'Albufera des Grau. En aquest cas, la intervenció ha de començar prest i el Consell espera que s'acabi aquest mateix any. El seu estat és molt precari, de fet, «quan estava tot a punt, es va esfondrar una volta, a l'interior, i es va haver de refer el projecte». Açò ha incrementat en 107.000 euros el pressupost inicial, que afegirà el Consell als 177.054 euros que vénen també de l'Impost de Turisme Sostenible. En total, uns 284.000 euros.
«Està molt bé que l'administració faci esforços per mantenir el patrimoni, perquè ens identifica i són senyes de la nostra arquitectura», opina Joan J. Gomila.
Per altra banda, sobre les peticions ciutadanes que ja arriben al Consell, Maria avança que «no serà possible visitar l'interior d'aquestes torres, perquè requeriria tenir-hi personal». I «tampoc serà possible arribar a la torre de Sanitja a través del camí privat, s'ha de fer pel Camí de Cavalls i vorejant la costa.
De fet, el conseller recorda que per conèixer l'interior de les torres «ja tenim la de Fornells que és un centre d'interpretació, un espai museïtzat i amb audiovisuals» que serveix de referent per a tota l'Illa.
16 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Un té tot el dret del món de tenir un criteri. Això és totalment legítim. Fins i tot, que aquest criteri sigui contrari al que pensa la majoria o que, arribi al cas més extrem,, que sigui una opinió que no sigui compartida per ningú més. Ara bé, és inadmissible del tot punt, que un no només consideri que la seva manera de pensar siqui l'única correcta sinó que es permeti insultar a tota la resta de la Humanitat que no coincideix amb els seus pensaments, siguin o no correctes. I com va dir en Bertrand Russell, el problema del nostre món és que els imbècils esant segurs de tot i els savis plens de dubtes.
Me alegro mucho, la torre ha quedado muy bien, muy fiel a la original , por suerte no se ha hecho lo mismo que en Fornells , que se la cargaron por no saber arreglarla y más que una torre del siglo XVIII, parece un depósito de agua potable , ahora toca salvar la de Cala Ramblas , justo delante de la Illa den Colom , a ello pues.
Jo he estat a sa obra i s ha fet una restauracio molt seria, no com a sa piramide de es born que n Aveli and company li van donar monocapa.
usar dinero de la ecotasa para esto es una barbaridad,porque el fin era acometer infraestructuras viarias,ambientales,energeticas ,hidricas,etc y no gastarlo en restaurar monumentos, para eso hay otras partidas.
Casi toda mi infancia la he pasado en Sa Nitja, ya que mi familia tenia allí una pequeña barca. Conozco bien el puerto, las pequeñas calas, Se Caseta des Pescadors, Cala viola, etc. No puedo evitar cierta añoranza y nostalgia con esa época, donde las cosas era más sencillas, y había menos turismo claro... Una "baraneta" en Cala Viola, las tardes de domingo de julio y agosto, ya era una fiesta. Para #Josep: Las torres de vigilancia que hay en Menorca, eran puramente operativas, para detectar agresores, como por ejemplo piratas. De hecho, eran tan operativas y básicas, que probablemente ninguna era exactamente igual a las otras. No tenían florituras ni nada por el estilo, por lo tanto, como no hay 2 iguales, la restauración puede ser más o menos ajustada a la torre inicial, pero tampoco es para decir que es una aberración, ni insultar al personal señor #Josep. Y si eres un crack de la arquitectura de las torres del defensa menorquinas del siglo XVIII, enhorabuena.
Me sabe mal por la gran mayoria, pero Josep tiene toda la razón, una cosa es restaurar y otra es reconstruir. No es lo mismo, una se carga el valor historico de la obra y el otro no. Reconstruiriamos el Coliseo? El Partenon? Los Talaiots? Les quitaria todo tu valor, ya no serian edificios de 2000 años sino nuevos, entonces que valor tienen? Ninguno. Es un debate interesante pero no sin esta refelxión ir a decir "que polit ha quedat" es disparatado.
De acuerdo Josep!!!
Hemos de acabar siendo un destino Ecoturistico, Si o si. Lo tenemos todo !!!. Solo falta planificar a medio - largo plazo. y ser constantes. Tenemos que ser una destinacion de Ecoturismo de referencia en Europa...Es la tendencia del futuro !!!
Formar a los jovenes para la gestion de las 12 millas nauticas, con una sucursal de llas Ciencias del Mar. Crear granjas de coral rojo,.. un criader de las Tortugas bobas y adecuar una de las playas para su desarrollo. Investigar si tiene uso comercial las medusas...
Mas vale tarde que nunca., y asi con todas las otras fortificaciones de la Isla. (Torres de defensa, Atalayas.... ) Pero ojo, no hay que olvidar, la ultima farola, de la ultima urbanizacion. No a la obra nueva sin antes tener la Isla en perfecto estado. Conexion de Internet en toda la Isla. Subvencionar, todos aquellos vecinos, interesados en utilizar placas solares en los tejados