El Govern defendió este jueves, con ocasión de una pregunta formulada por Podemos, que «evidentemente» la sede de la nueva Facultad de Medicina debe estar en Mallorca, aunque de estos nuevos estudios se beneficiarán «todas las islas».
El diputado de Podemos Aitor Morrás criticó la puesta en marcha de la facultad y que la carrera arranque con tan solo 20 estudiantes de Mallorca. Más aún cuando «no beneficia tampoco en nada a los estudiantes de las otras islas, que tendrán que desplazarse a Mallorca». Morrás lamentó que «las islas más pequeñas siguen estando discriminadas por un Govern que no tiene en cuenta sus necesidades».
El conseller Martí March respondió que no sabía «cómo tomarse» esta pregunta de Podemos y pidió «ser un poco más serios». Así que, sin querer «entrar en debate insularistas», defendió que el hecho de que la facultad esté en Mallorca no perjudica al resto de islas. Todo lo contrario, prosiguió, los nuevos estudios serán positivos para la Universidad de les Illes Balears (UIB), la sanidad pública y el conjunto de territorios insulares del archipiélago.
En este sentido, el conseller recordó que la UIB tiene su sede principal en Mallorca, aunque cada isla dispone de su propia extensión universitaria.
5 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Aquesta teoria vostra és aplicable a tots els estudis de la UIB i, tanmateix, segur que quasi tothom té clar que la UIB ha d'existir...
Yo no quiero que me opere ningún cirujano que haya estudiado en la UIB. Los futuros médicos no se matricularán en la UIB, seguirán estudiando donde lo hicieron sus predecesores, por el prestigio de la universidad. O sea, poner en marcha estos estudios en la UIB es innecesario, pues con las facultades que hay actualmente, sobran titulados, se van fuera de España. Entre todos financiamos la formación para que se marchen. Vaya lumbreras que están hechos nuestros politicuchos. Algún cuñado tendrían que enchufar y se han inventado este rollo.
I davant aquesta situació, un bon estudiant menorquí (o d'altra illa) no s'estimarà més anar a una universitat de Medicina prestigiosa i reconeguda que a una universitat sense trajectòria docent?. I jo dic, no seria millor becar els estudiants de Medicina de les illes que crear aquesta facultat?. En realitat, els fons públics per aquesta operació finançaran en bona mesura, els estudiants d'altres comunitats. Però aquesta és una decisió purament política. Impulsada per un grup de metges (és cert que el col·lectiu té molta força), que aspiren a ocupar les places de la facultat, tant de gestió com de docència, per temes de prestigi i de poder i, segons el meu parer, el tema de la formació dels ciutadans de les illes no els és un tema central. Jo abans hauria autoritzar una universitat privada que es volia implantar a Mallorca. Ll'accés no seria públic, però això afavoriria l'accés geogràfic i, a més, amb una bona política de beques hi podria accedir gairebé tothom.
La xifra de 20 estudiants només és una estimació. Potser que siguin 20, 10, 5 o cap. I segurament la xifra sigui més propera a la més baixa. S'ha de tenir en compte tots els espanyols tenen els mateixos drets d'accés a les universitats públiques. Això vol dir que tenen el mateixos drets els ciutadans d'altres CA que els residents a les illes Balears per accedir-hi. L'únic criteri és la nota d'accés. I, per tant, els potencials estudiants de Balears han de competir amb els de la resta de l'Estat. Això implica que seran ben pocs els estudiants de les illes que hi podran accedir, a priori. A banda d'això, per als estudiants de Menorca, Eivissa i Formentera, tampoc suposa cap avantatge, perquè els suposa un trasllat fora i el cost és el mateix que fins ara. A banda d'això, també s'ha de tenir en compte el prestigi, la preparació i la trajectòria d'altres centres universitaris.
Hem d'aclarir algunes coses. Això dels 20 estudiants de Mallorca no és una dada real. És una valoració feta des de la UIB, sense cap base ni fonament, per intentar justificar que 1/3 dels estudiants serien de les illes com argument per defensar la implantació dels estudis. Però la realitat és que poden ser 20, 5 o 0. Aquesta és la realitat. La universitat espanyola funciona com a circunscripció única i això vol dir que té el mateix dret a accedir a la UIB un alumne de Múrcia, Albacete, Badajoz o Tenerife que un de Ciutadella, Artà, Maó, Palma o Alcúdia. I el criteri exclusiu és la nota de tall. I la nota de tall és tan alta que, pràcticament, que hi hagi places a la UIB, no ho notaren els estudiants de les Illes que hauran de competir amb les notes de tots els espanyols (com fins ara). A més a més, per als estudiants de Menorca, Eivissa i Formentera, això no suposa ja directament, cap avantatge perquè han de sortir fora a estudiar. I el cost és el mateix.