Satisfacció. La junta de caixers 2015-16 serà la darrera que haurà comptat amb Martí Pons a la Junta de Protocols | David Arquimbau

TW
0

En el dia de Sant Martí d'hivern, l'Ajuntament des Mercadal ha volgut retre un petit homenatge a Martí Pons Gutiérrez, en Martí de Son Moscart, qui durant els darrers trenta anys ha format part activa de la Junta de Protocols de les festes patronals de Sant Martí, l'òrgan que vetlla pel bon compliment de la tradició.

Aquest reconeixement va tenir lloc aquest dimecres fosquet, al saló d'actes del Consistori mercadalenc, on es va celebrar l'acte institucional amb motiu de la festivitat de Sant Martí, patró de la localitat des de 1431, quan la parròquia d'aquest petit poble «de poc més de sis-cents habitants» i que es deia de Sant Narcís, va passar a ser de Sant Martí de Tours.

Així ho detallà durant la seva intervenció el batle, Francesc Ametller, qui va fer un breu repàs biogràfic de Sant Martí de Tours (316-397), abans de referir-se al que representen les festes patronals per al poble des Mercadal, «el moment més esperat per als mercadalencs, més que una festa és una atmosfera alegre, (...) una festa molt gran, que cal cuidar i mantenir».

En aquest punt, Ametller va voler reconèixer la tasca que fa la Junta de Protocols, formada per persones «ben coneixedores de la tradició» i que vetllen pel seu manteniment, tot adaptant els «petits canvis» que els nous temps van imposant. Persones que, com Martí Pons, «fan una feina altruista» pel bé de la festa. I molt especialment en el cas d'aquest mercadalenc de 79 anys, que deixa el seu lloc a la Junta de Protocols després de tres dècades en què «no només ha participat a les reunions, també ho ha fet activament a la festa» perquè tot sortís sempre bé.

És així com, aquest mateix dilluns, la pròpia Junta va acordar el lliurament d'una placa en reconeixement a una «persona entranyable que, a més, avui fa festa», apuntà el batle, per la seva feina desinteressada, un detall que va emocionar l'homenatjat i també a la seva dona, Margarita Gomila.

Durant l'acte també va pronunciar unes paraules la regidora i caixera batlessa d'aquest bienni, Regina Sintes, qui va recordar que l'11 de novembre és la data en què tradicionalment es nomenen les juntes de caixers, i ratificà els noms que el 2016 compliran el segon any de bienni.

L'acte institucional va incloure la projecció d'un muntatge fotogràfic de les festes de Sant Martí, fet per Oriol Pons, recollint moments de la festa i també molts retrats de veïns i amics del poble que contribueixen al bon ambient al que apel·laven des de l'Ajuntament.

Per acabar, es va oferir un tast d''amargos' i una copa de cava als assistents.