Caritas Diocesana de Menorca és a punt d'instal·lar dotze nous contenidors per a la recollida de roba, que s'afegiran als vint-i-dos que ja hi ha a l'Illa, i que l'any passat van permetre recollir 220 tones de peces de vestir que s'han pogut posar a l'abast de les famílies a través dels Serveis Socials o de les botigues de Caritas.
El novembre de 2013 Caritas va col·locar 22 contenidors per facilitar la recollida selectiva tèxtil i, alhora, potenciar el taller de Mestral, que treballa amb finalitats socials, laborals i mediambientals.
Ara, després del primer any sencer amb els contenidors al carrer, el balanç és prou positiu, amb aquestes 220 tones recollides.
Segons la responsable de Mestral, Clàudia Pons, l'Associació Espanyola de Recuperació d'Economia Social i Solidària (AERES), atenent al Pla Nacional Integral de Residus, recomana una mitjana d'un contenidor per cada 3.000 habitants, perquè cada persona es desprèn d'uns 8 o 10 quilos de roba a l'any.
Feina i solidaritat
Amb la recollida de roba, Caritas compleix un doble objectiu, possibilita la reutilització de peces de vestir que estan en bon estat, i esdevé centre de treball, per la necessitat de mà d'obra que genera.
La roba es recull dels contenidors entre una i tres vegades cada setmana, en funció del nombre d'habitants de cada poble.
La gent que diposita la roba ho fa conscient de l'ús que se li donarà. Per això, la majoria de peces arriben en bon estat i són aptes per a la seva reutilització.
Quan arriba a la planta de Mestral a Maó, el personal selecciona les peces segons siguin per home, dona o fillet, i també segons si són d'estiu, d'hivern, sabates, abrics. De fet, una tercera part del que arriba és per infants, un 20 per cent és per a homes, i la resta són peces femenines.
Si la roba està bé, s'higienitza i es distribueix entre les botigues de Caritas. A les sis de Mà a Mà que hi ha a l'Illa hi va la que presenta un millor estat, i si té qualque deficiència menor, arriba a les dues botigues de Mestral. Tot, sempre, a preus molt econòmics.
A més, Caritas, en coordinació amb els Serveis Socials municipals lliura lots de roba a famílies. L'any passat es van concedir 143 vals, 121 a Maó i 22 més a Ciutadella.
Per fer tota aquesta feina, Caritas té quatre persones contractades, vuit més que treballen a través del programa de renda mínima d'inserció, i una més que ho fa com a treball per a la comunitat per ordre judicial. A aquests treballadors s'hi ha de sumar un equip d'un centenar de voluntàries, que s'encarreguen de fer petits arranjaments a la roba i, també, de despatxar a les vuit botigues de Caritas.
8 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
22 vals a Ciutadella? Hi ha algú que no funciona? La centralització en temes d'inserció i d'ajuda no funciona, el que si és la proximitat.
Pons el que debe de informarse eres tu, trabajo para ellos SIN COBRAR y el funcionamiente es el mio, no el tuyo que por lo visto no tienes npi
Para atramuntanat, lo digo porque lo he visto en persona, no necesito que tu vengas a informarme, y los que pagan ayudan a quien alos mas necesitados a las arcas de algunos??
Para Pons, mira lo que se vende en las tiendas de caritas es para ayudar a los necesitados, he dicho para ayudar, los que van alli a comprar que puede se cualquiera lo que hace es contribuir para la causa.Los mas necesitafdos no pagan nada.Antes de hacer este tipo de comentarios informate un poco, solo un poco y no eches mierda a la gente te sta ayudando a los mas necesitados.
Yo compro en tiendas de ropa de segunda mano y no vivo debajo de un puente. La gente tira ropa de una temporada a otra sólo porque ha pasado de moda.
Por las redes sociales hay cada dia mas grupos dedicados a vender, intercambiar o regalar todo tipo de ropa, complementos, electrodomésticos etc. Lo que antes se llevaba a Mestral ahora se vende o regala por cuenta propia, y sin la mediación de Caritas. Yo lo hago.
Yo he visto en una tienda de cáritas, pagar una prenda de 3 euros con un billete de 100€. mientras la "desfavorecida" hablaba por un móvil de última generación.
No lo entiendo, los ciudadanos depositamos la ropa en estos contenedores para los mas desfavorecidos y viene los de caritas o mestral y luego la venden a los mas desfavorecidos, aquí hay algo que no me cuadra amí. Hay tantas cosas que no son logicas