Ahir, al restaurant Rías Baixas de Ferreries van preparar un menú amb unes verdures a la brasa de primer, i ratjada as forn i patates | Gemma Andreu

TW
2

Avui dia ja no es dóna tant, però encara hi ha molta gent que segueix el costum de la Quaresma. Són 40 dies entre el Dimecres de Cendra i el Diumenge de Pasqua en què, en la tradició catòlica, s'estableix un període de dejuni i abstinència. Un costum que es trasllada a taula, amb absència de carn als plats, tots els divendres.
Aquesta és la manera com els cristians recorden el patiment de Jesús durant la Passió. Un fet que antigament representava un canvi important en la dieta, i que avui també es manté, tot i que en menor mesura.


La cuina de l'àvia

Igual com ja van fer amb la campanya del bullit, l'Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants de PIME n'ha iniciat una altra, dirigida en aquesta ocasió, a recuperar la tradició de no menjar carn en divendres, i recorrent així, a altres productes. Com expliquen diversos professionals de la cuina, com Matías Febrer o Daniel González Mora, en aquesta època de l'any són habituals, bàsicament, els llegums, els peixos i la verdura.

Segons Daniel González, la de dejuni era una tradició en què «no només no es menjava carn, sinó que es menjava en poca abundància». És per això que s'acostumen a fer «plats que sacien», perquè amb poca quantitat ja quedessin servits.

En la campanya de PIME hi participen set restaurants (Club 94 de Ciutadella, Hostal Jeni i Molí des Racó des Mercadal, Mesón Rías Baixas de Ferreries, La Môjigata i Pigalle de Maó, i La Rueda de Sant Lluís) que, per 13 euros, ofereixen menús de Quaresma. La intenció és «recuperar la cuina artesana, de cullera», apunta González, alhora que Matías Febrer afegeix que «avui en dia no és gaire habitual preparar plats molt elaborats, no hi ha temps», pel ritme de vida i la incorporació d'estils d'alimentació diferents.

Aquells que s'animin a provar les propostes dels restaurants durant la Quaresma es trobaran propostes com ratjada al forn amb patates, verdures a la brasa, cocido d'espinacs, amb ciurons i bacallà, o sardines amb mel a l'estil de Fra Roger. I de postres, flaons, crespells, pastissets i altres productes de rebosteria menorquina.