Así lo expone el documento de información urbanística de la previsión del PGOU de Ciutadella, donde también relucen carencias del actual Plan General. Destacan que en el ensanche «con la normativa vigente no se garantiza la continuidad de estilo de las casas tradicionales». Se refiere a las viviendas «de color amarillo, naranja u ocre, con ventanas enmarcadas por una tira blanca y con persianas de madera, sin balcón, y con pequeña cornisa bajo cubierta, que apenas supera los 20 o 30 centímetros en relación a la fachada».
Por contra, destacan los redactores del PGOU, «encontramos numerosas construcciones con grandes balcones o balaustradas, generalmente cerradas con vidrieras o galerías con estructura de aluminio o PVC, ventanas sin persianas ni contraventanas, y también heterogeneidad en cuanto a la alineación a la vía pública».
Ante ello, recomiendan «hacer un esfuerzo para corregir esta deriva que, a medio plazo, puede conllevar la progresiva residualización del estilo arquitectónico tradicional y la pérdida de uno de los rasgos de identidad más característicos de Ciutadella», y a la vez -remarcan- poder paliar «que la ciudad, en su conjunto, pierda atractivo».
Por ello, proponen regular «mucho más estrictamente las condiciones de edificación, especialmente de las fachadas que dan a la vía pública» del ensanche, en «el bien entendido que forma parte del patrimonio y atractivo del paisaje urbano, envolviendo el núcleo histórico».
8 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
L'eixample de Ciutadella se troba consolidat en un 80%. D'aquesta part, un altre 80% va ser edificat durant la 2a. meitad del segle XX, durant el boom turístic i industrial. Per tant, construït bàsicament segons les ordenances encara vigents. Plantejar ara una regulació radicalment diferent no sembla que sigui factible des d'una visió integradora.
Sí, tot molt polit, però quan és hora de pagar la obra, hi posa res l’Ajuntament? Hi ha molta diferència de preu entre persianes de fusta en lloc de PVC o alumini, i més si la fusta és de qualitat en lloc de pi flac que no dura ni 20 anys. Per altra banda, com bé diu "arquitecte", és bastant risible que actualment haguem de prendre criteris arquitectònics coherents amb els criteris que es prenien fa segles. Llavors les coses es feien com es feien perquè no n’hi havia més, perquè els materials eren pocs i caríssims i la gent era pobra. Ara tenim un ventall més gran de possibilitats constructives duraderes i barates, i és absurd haver de tornar enrera. Al manco esper que aquests criteris siguin només externs i estètics, perquè al Casc Antic sí que és restrictiu inclús a l’interior, i això acaba tinguent un impacte encaridor a qualsevol reforma. No és per res que hi hagi tantes cases abandonades al casc antic.
Per a #porfin.....jo residesc a la plaça nova i et promet que vos podrieu emportar mes de la meitat d´esdeveniments que fan aqui...la veritat es que arriba a cansar sempre renou i bulla i crits dels nens etc etc....ja hen tenim prou amb els "obligats" (sant joan....festes nadalenques etc etc) com que per mes INRI hens possin tambe carpes per Carnaval o nefastes pistes de gel...
Arquitecte, s´ha de fer una arquitectura conseqüent amb l'existent si el que es pretén es dotar de certa harmonia la imatge de una ciutat amb forts valors històrics. És a dir, es tracta de tan sols tenir un poc de sensibilitat i no omplir la ciutat de edificis sense cap personalitat que res tenen en consonància amb lo existent.
Sembla ser que una vegada més no es demana opinió a qui sap. Si no es parteix bé de base, qualsevol proposta de millora està abocada a nes fracàs. Una regulació d'imatge de façana i de carrer és necessària, per evitar desastres com els que es veuen, però s'ha de fer en base a avenços tecnològics, de sostenibilitat i de rigor arquitectònic.
Als eixamples del segle XX i XXI s'ha de fer arquitectura del segles XVIII i XIX?
Y que se tengan en cuenta los barrios a la hora de organizar eventos y actos públicos que parece que solo existen el Born y la Plaza Nova. Los restauradores y comerciantes de barrio también existimos y pagamos impuestos. Ciutadella no se acaba en la Contramurada.
Es eso sí que estamos totalmente de acuerdo.