La memòria geològica de l’Illa es manifesta en formacions rocoses diverses i originals, que fan que Menorca sigui única. | Xisco Roig

TW
2

Cada racó de Menorca sorprèn per la seva geologia. Un patrimoni natural divers i únic que defineix l'Illa i la converteix en un tresor geològic per descobrir. És la memòria de la terra escrita en les pedres: Cala Tirant, com la zona més antiga de l'Illa; els fòssils de Sa Farola o Punta Prima; la varietat i complexitat geològica concentrada entre Cavalleria i Pregonda; o la singularitat d'indrets com Cala Morell, Es Clot des Guix, Es Murtar o Cala Mica, entre d'altres zones.

Per redescobrir aquests i altres llocs d'interès geològic, ha sortit a la llum la primera guia de geologia i geomorfologia de Menorca, i ho fa gràcies al micromecenatge de 168 particulars i entitats que han aconseguit sumar 4.175 euros per fer possible l'edició impresa a través de Verkami.

«Menorca: Camis i pedres» es presenta avui, a les 20 hores, al Saló Verd de l'Ajuntament des Migjorn. Els autors són el geògraf Xisco Roig i el geòleg Roger Mata, que proposen redescobrir Menorca, d'una manera lúdica i turística, baix una nova perspectiva: el coneixement del medi físic.

La idea de la guia és donar a conèixer punts d'interès geològic i geomorfològic, i s'estructura en grans blocs de descoberta que són: Barrancs, dunes, cales, penya-segats, zones humides i medi urbà. Segons expliquen els autors, hi ha diversos articles i llibres de caràcter científic sobre el medi físic de Menorca, però les seves característiques i l'adaptació a un llenguatge entenedor no han arribat al gran públic i menys als usuaris d'un turisme sostenible. Aquesta nova guia s'enfoca cap el coneixement i a la descoberta del paisatge des d'una nova perspectiva. «Menorca: Camins i Pedres» pretén ser un nou model de guia, molt visual, amb continguts per descobrir la geologia i geomorfologia, caminant i gaudint del medi natural. També com a ganxo per despertar la curiositat i ganes de saber més sobre l'Illa, per engrescar noves activitats mediambientals i de senderisme, o simplement de turisme actiu o ecoturisme.

La guia es converteix en una eina de descoberta geològica i geomorfològica de Menorca, per organitzar rutes i excursions, a través de 200 pàgines amb espectaculars fotografies i continguts didàctics perquè els usuaris redescobreixin l'Illa amb una nova òptica. L'edició es posarà a la venda a través d'una pàgina web, o a través dels propis autors, a un preu de 23 euros.