«Si algú dubta del valor d'estudiar és perquè encara no ha estudiat prou». Amb aquesta frase del director del diari «Ara», parafrasejada pel coordinador d'estudis de l'extensió universitària de la UIB a Menorca, acabava ahir la jornada de portes obertes a la seu d'Alaior que van fer els alumnes de segon de batxillerat de l'institut Maria Àngels Cardona, per conèixer les opcions què disposaran quan finalitzin aquest curs.
El coordinador d'estudis, Pere Alzina, la responsable del Campus Extens, Sole Rodríguez, i el responsable de la residència d'estudiants del Campus de la UIB, Joan Femenias, van ser els encarregats de rebre una setantena d'alumnes de l'institut de Ciutadella, per explicar una de les opcions que se'ls presentarà quan finalitzin el batxillerat, anar a la universitat.
El del 'Cardona' era el cinquè grup que passava per la seu universitària d'Alaior, i encara n'hi queden quatre més que ho faran properament. Així, tots els alumnes de Menorca que l'any que ve poden dirigir la seva formació cap a la universitat, estan coneixent què els espera els propers mesos.
Anar a la universitat?
Després de fer una mica d'història i d'apuntar que, tot i ser petita, la UIB és la segona universitat espanyola en investigació i la vuitena en docència, s'exposaren els múltiples estudis que aquesta ofereix, i les opcions que tindran per estudiar des de Menorca (Infermeria, Dret, Administració d'Empreses i Magisteri d'Educació Primària), la possibilitat de viure a la residència d'estudiants i els serveis de què disposa la UIB.
D'inici, però, el més important a tenir en compte és la base formativa de l'alumne. Si no hi ha un bon expedient acadèmic durant el batxillerat, les opcions d'estudiar el que un vol es redueixen, perquè la nota mitjana dels dos anys suposa un 60 per cent de la nota necessària per accedir a la universitat. I l'altre 40 per cent dependrà de la selectivitat.
Així, durant la sessió s'explica la manera de calcular la nota d'accés, les ponderacions de les matèries específiques que es necessiten per accedir als estudis desitjats, o la importància de dissenyar bé l'estratègia per poder-se matricular a les matèries que vulguin.
Igualment, aquesta visita a la seu universitària també serveix per recordar els joves la importància de tenir estudis, sabent que, tot i les dificultats actuals per accedir al món laboral, quanta més preparació tingui un, més opcions tindrà per trobar una feina i per, sobretot, realitzar-se com a persona. Això sí, sempre que, quan acabin la carrera, tinguin el nivell B-2 en llengua estrangera, requisit sense el qual, per l'entrada del Pla Bolonya, no se'ls expedirà la titulació encara que tinguin el millor expedient acadèmic.
5 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Critic, lo del título hoy dia es indispensable, es lo primero que te piden cuando vas a trabajar, un titulo de lo que sea. Que la UIB sea mejor que las de Cataluña, lo dudo, es igual de mala, y de segura, no hace mucho hubo un intento de poner una bomba, mas barata eso si que es cierto.
La UIB de Palma de Mallorca és tant o millor que qualsevol univercidad de Catalunya, ma barates, mes segures, més gran .............
No liéis al personal: el mejor trabajo no es el que mejor se paga, sinó hacer lo que más te gusta.
... Para tener trabajo es básico el tridente idiomas, informática y carnet de conducir. Para tener un MEJOR trabajo hace falta ponerse las pilas y salir del nido que es Menorca y viajar.
Llàstima que només existeixi paro després de la carrera.... Amb sort un McDonalds els hi donarà una oportunitat laboral
Les sessions d'orientació són positives, però jo crec que ja, durant l'ESO s'hauria de fer. I la raó és ben clara. No serveix de res dir a un alumne de 2n de Batxillerat que s'ha d'esforçar per treure bones notes, quan la mitjana del Batxillerat és la suma de totes les notes de 1r i 2n. També han de ser conscients que independentment de la nota de tall que hagin de menester, és important tenir un bon expedient ja que això reflecteix una millor preparació, d'una banda i de l'altra, també els prepara per un mercat competitiu on ningú no regala res. De fet, tenir el títol només és un punt de partida, no un punt d'arribada. Hi ha molts de titulats en atur. I jo conec casos de gent que té tres títols i no té feina. El que passa és que tampoc ningú els hi ho explica a n'això. Abans, dues generacions enrera, era cert que un títol equivalia a fer una feina qualificada en allò que un vol. Ara no és cap garantia més que la de tenir un cert grau de formació. Després és important ser constant, tenir els objectius clars i estar disposat a esforçar-se i competir. També són importants les habilitats socials i l'intel·ligència emocional i, és evident, els contactes personals i, de vegades, un poc de sort, juntament amb altres destreses imprescindibles com un bon domini dels idiomes. Així mateix, també s'hauria de valorar el perfil professional més demandat, ja que hi ha carreres amb expectatives d'ocupació i d'altres en què és molt més complex. Tot això, juntament amb les preferències i la vocació de cadascú s'han de valorar. I, com deia mumpare, "si ets el millor en allò que vulguis fer, de feina sempre en tindràs".