Emilio Sales Villalonga fue homenajeado - Gemma Andreu

TW
0

El darrer concert que la Banda de Música des Mercadal oferí dins el 2013 -el de Nadal-, esdevingué una actuació ben especial per a un dels seus components. I és que fou la darrera participació d'Emilio Sales, peça fonamental en la creació i consolidació de l'agrupació musical.

Als seus 72 anys, Emilio Sales Villalonga ha donat per tancada la seva etapa com a músic de la Banda de Música des Mercadal, entitat que també va presidir entre 2009 i 2012.

La trajectòria del músic mercadalenc s'inicià en la dècada dels 60, quan tenia una vintena d'anys. L'any 1966 «vaig començar amb un grup que anava a amenitzar els hotels, a l'estiu, érem el Conjunto Bahía, en castellà, perquè llavors els noms no anaven en català», recorda.

Tot i que Emilio Sales ha acabat sent saxo, es va iniciar amb la trompeta. Aquella primera aventura musical (en què el grup tingué diversos canvis de nom) es va allargar fins el 1973, i ja els anys 80 formà part d'un trio, el Poye's Group, ja com a saxofonista, que es dedicava també a tocar en hotels.

En aquella època, explica, també va estar «a la Banda de Ferreries amb mestre Josep Tortosa, i vaig sonar amb l'orquestra del Conservatori de Música dirigida per mestre Calafat».

El saxofonista també va ser membre de la Banda Nura des Mercadal, una formació que «es va dissoldre poc després que mestre Joan Carretero ho deixés».

A la Banda de Música des Migjorn Gran també van poder comptar amb Emilio Sales. Allà hi va sonar prop d'una dècada, un període després del qual va venir un parèntesi de sis o set anys allunyat dels escenaris.

Nova etapa

Arrel del concert per celebrar el desè aniversari de la revista local 'Xerra i Xala', i a partir d'un grup de músics que des de 2005 van tornar a afinar els seus instruments, tres anys més tard, des de l'Escola de Música des Mercadal es va impulsar la creació de l'Associació Banda de Música des Mercadal, amb una formació musical fonamentada amb músics experimentats i completada amb nous talents sorgits de l'escola.

Un projecte en el que Emilio Sales ha estat una peça important, tant per haver-ne estat el seu president durant tres anys, com per haver estat un dels seus saxos.

«Però passats tres anys me vaig sentir cansat, i vaig dir que ho deixava», apunta, tot expressant el seu agraïment per l'homenatge dispensat tant per l'Ajuntament com per la Banda des Mercadal.

Però Sales, per a qui la música és i ha estat una de les coses més importants de la seva vida, assenyala que «m'agrada tant que he de seguir sonant». Per això, ja fa un parell d'anys que sona la guitarra i també el saxo amb La Rondalla de l'Esplai des Mercadal.