Art. La Diada convertí algunes cases en petites galeries d’art, permeté contemplar la creació d’una obra en directe i oferí activitats com dansa, teatre, glosat, poesia i música - Paco Sturla

TW
0

Contemplar i gaudir de l'art exigeix moltes vegades una actitud activa per part de l'espectador. S'ha d'entrar a una galeria d'art, a una exposició o a un recinte concret per observar les creacions dels artistes. A vegades, però, l'art és qui surt al pas del ciutadà, i llavors aquest, que ni tan sols havia pensat en la seva existència, el descobreix. Açò és el que va passar ahir vespre a Ciutadella, amb la celebració de la Diada d'Estiu de Cultura.

21 cases particulars convertiren els seus menjadors, rebedors i dormitoris en galeries d'art. Les obres dels pintors participants a la Diada compartien espai amb els llibres, els comandaments a distància o les fotografies dels propietaris de les cases. Fins i tot les cadires on s'asseuen germans i nebots durant els dinars familiars es convertien en curiosos suports per als quadres. L'ambient, sense dubte, era especial. L'art havia sortit a trobar la gent, i la gent acceptava la trobada de bon gust.

De fet, no cada dia un pot contemplar com un artista dona forma a la seva obra. Ahir, molts curiosos pogueren veure a Miquel Bosch donant forma a un dels seus quadres a Cas Duc. Fins i tot hi hagué qui s'interessà per la seva tècnica, pels seus trucs i la seva inspiració.

Però l'art no només es reduïa a la pintura i l'escultura. Tampoc no es quedà reclòs a cases particulars, a l'interior d'edificis. Ahir, a Ciutadella, l'art sortí al carrer, trepitjà l'asfalt i l'empedrat. Es pogué gaudir d'altres tipus d'art, com la dansa, en tres escenaris diferents, al Pati de Cal Bisbe, al Pati de la Casa Salort o a la Plaça des Pins. També el glosat, art típicament menorquí i de gran complexitat, tingué el seu lloc ahir a la Plaça del Roser en el marc de la Diada d'Estiu de la Cultura.

El teatre també sortí de les sales tradicionals i descobrí un nou públic, en aquest cas infantil, al Pati del Convent de Santa Clara. Tampoc no hi faltà la música, a càrrec de l'Agrupació Musical de Ciutadella, també a la Plaça del Roser. I per tancar la nit, una mostra de cultura màxima, la desena edició del Festival Illanvers, amb la poesia com a eix conductor però on també es barrejà la música de Guiem Soldevila i les creacions pictòriques de diferents artistes.

En definitiva, el passeig pel centre de Ciutadella, agradable ja per sí sol, es convertí ahir en un recorregut per les virtuts artístiques d'una trentena de pintors. Molts turistes es mostraren positivament sorpresos per la iniciativa, i lloaren una iniciativa que aquest ha viscut la seva tercera edició i que aspira a la continuïtat.