El comerç de confecció i venda de roba de la llar "La Fantasía", de Maó, celebra enguany el centenari de la seva obertura. Els germans Loli, Juana, Pedro i Daniel Palliser són els actual gestors d'aquesta emblemàtica botiga ubicada al carrer Nou, que entre la gent gran encara és coneguda per "Ca`n Sebastià", el seu fundador.
"La Fantasía" va obrir les seves portes el 26 d'abril de 1913, gràcies a la iniciativa de Sebastià Palliser Villalonga, germà del besavi dels actuals regents de l'establiment comercial, i un soci que "La Voz de Menorca" identifica en la seva edició del dia abans de la inauguració com el senyor Bagur. El diari republicà subratllava el caràcter emprenedor i la competència professional dels dos comerciants i, a més, la modernitat del nou establiment.
Sebastià Palliser va regentar el comerç durant 32 anys, entre 1913 i 1945, sense que sapiguem en quin moment el seu soci- del que desconeixem més detalls- va abandonar el negoci. En aquesta primera època, i fins el començament de la Guerra Civil, "La Fantasía" es va convertir en una botiga emblemàtica dins la societat maonesa, amb una variada oferta de teixits per a la confecció de vestits i de complements, com els mantells de Manila, guants i ventalls, entre altres. És a dir, subministrava els elements necessaris per una vestimenta sofisticada i una línia distingida. La plantilla estava formada per sis treballadors -el propietari, entre ells,- i un mosso.
El 1945, quan Sebastià es jubila en plena postguerra, el seu nebot Pedro Palliser Carreras es fa càrrec del comerç en el que hi treballava. El negoci havia perdut l'empenta de les primeres dècades, per mor d'una situació econòmica adversa, i "La Fantasia" havia arraconat la venda dels complements. Eren anys d'autarquia, de cartilles de racionament i de bescanvi. A partir de 1939, i fins els anys cinquanta, era una pràctica habitual que la gent del camp adquirís teixits a canvi d'oferir productes de la terra.
El 1963, "La Fantasía" va celebrar els cinquanta anys de la seva creació amb una promoció per als seus clients: un 10 per cent de descompte entre el 15 i el 30 d'abril i, a més, l'obsequi d'unes paperetes per al sorteig de l'ONCE del darrer dia d'abril, amb un primer premi de 1.000 pessetes en gènere i nou premis de 250 pessetes en gènere per a les dues darreres xifres del nombre premiat.
El 1970, Pedro Palliser cedeix el testimoni al seu fill Juan Antonio, que gestionarà la botiga fins a la seva jubilació el 2002. Els primers anys coincideixen amb la pujança de l'economia insular, gràcies a l'activitat turística que havia agafat força als anys seixanta. El 1974 duu a terme una reforma del comerç amb l'ampliació de la botiga cap a l'interior i l'aprofitament de l'espai del soterrani, per tal de satisfer la demanda de llençols, tovalloles i altres dels nous hotels i apartaments turístics. En aquesta època les velles barres de llautó per penjar les cortines van donar pas a sistemes més moderns i complexos. Vint anys després, el 1994, va dur a terme una segona reforma per modernitzar l'establiment, amb la renovació del paviment, el mostrador, el mobiliari i la instal·lació elèctrica.
El 2002 van agafar el relleu de l'empresa els seus fills Loli , Juana, Pedro -que avui dia segueix sent el director del negoci- i Daniel, és a dir, la quarta generació de la família Palliser. Cinc anys després van dur a terme una nova reforma del local comercial, que va ser inaugurada el 22 de novembre de 2007. "La Fantasía" s'obria a la innovació i a la modernitat, amb la sectorització del producte, l'especialització en cortinatges i la decoració de la llar. També es va dur a terme la renovació de la informàtica i de la il·luminació, l'ampliació de la botiga amb una nova altura i un altre magatzem, i un nou accés des del carrer de l'Àngel. El 2010 els propietaris van constituir-se en societat limitada
Avui dia, la popular botiga, en la qual hi treballen els quatre germans i un empleat que ho fa des de 1971, potencia els teixits de baix cost per a la llar i les cortines motoritzades, entre altres.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.