Festa. Els grups es reuniren en torn del caliu per tastar la sobrassada torrada. El fred es va combatre a la llar de foc amb bon menjar i bon beure, en un capvespre festiu, tradicionalment només a Ponent - Cris

TW
0

La torrada de sobrassada va ser ahir a la zona de Ponent més bona que mai vora el foc i a cobro per combatre la inestabilitat del temps. Durant el matí va caure un bon aiguat, però no dissuadí als grups d'amics i famílies per celebrar durant el capvespre la festa del Darrer Dimarts.

Les escoles i les empreses de Ciutadella i Ferreries van tancar la porta cap el migdia i els pobles quedaren deserts. Les famílies i els ranxos, després de fer les compres d'embotits i pa, es reuniren als xalets de les urbanitzacions, als hortals i a les zones rurals per encendre el foc i torrar la típica sobrassada al caliu.

Mentre, els carrers de les poblacions del Centre i el Ponent de l'Illa quedaren ahir capvespre buits de gent i amb els establiments tancats en la celebració del Darrer Dimarts, una data arrelada en el calendari i que posà el punt i final a les festes de Carnaval.

Tot i el fred i els intervals de pluja i sol, l'encesa dels focs i les torrades d'embotit i carn ajudaren a vèncer la gelor del febrer, així com la bulla i l'alegria de les reunions festives guanyaren al temps hivernal. Després del menjar saborós al caliu, com a postres es menjaren productes ben tradicionals en aquestes dates, com les greixeres de moniato o brossat, els "palos" de crema o crespellets. A Es Mercadal també va ser festiu i molts aprofitaren per acudir a la cita festiva a Cala Rotja, desafiant el temps.

La d'ahir va ser una jornada de celebració en família i entre amics, destacant la trobada que cada any organitza el Cercle Artístic a la seva seu social o alguns clubs de jubilats. Aquesta celebració arrenca quan en el passat la matança del porc coincidia amb l'època de Carnaval, a la vegada que s'aprofitava per consumir carn davant el dejuni associat al temps de Quaresma. La cita més antiga de la festa del Darrer Dimarts data de 1873.

Comença ara el temps de preparació de la Quaresma, seguint el calendari i la tradició catòlica. Avui es celebrarà el Dimecres de Cendra i a moltes cases es penjarà s'Àvia Corema: cada setmana se li traurà un dels set peus fins a l'arribada de Pasqua.