Diu la dita que la música calma la fera... Serveix per açò un taller de musicoteràpia?
La veritat és que una música seleccionada amb cura pot afavorir un estat de relaxació en la persona contribuint a una millora en el seu benestar, però aquests no són els únics objectius que persegueix un taller de musicoteràpia.
Quin és el programa del taller de musicoteràpia que duran a terme a l'Orfeó Maonès?
Un taller de musicoteràpia està format per una sèrie d'activitats musicals que van des de cantar i vocalitzar, escoltar música, realitzar improvisacions vocals i instrumentals, fins a realitzar moviments mitjançant la música... Entre d'altres activitats musicals que es dissenyen per assolir una sèrie d'objectius terapèutics dirigits a un usuari o grup d'usuaris per ajudar a satisfer les seves necessitats físiques, emocionals, mentals, socials i cognitives. En aquest sentit, en els tallers de musicoteràpia, la música no és la finalitat, sinó el mitjà que ens permet treballar els objectius proposats.
A qui es dirigeix?
Els tallers de musicoteràpia van dirigits a diferents col·lectius de persones amb la possibilitat de realitzar tallers individuals o en grup. Els col·lectius a qui van dirigits són persones amb malaltia de parkinson, persones amb malaltia d'alzheimer, infants, joves i adults amb retard mental o discapacitat psíquica, infants amb dificultats d'aprenentatge i adults amb malaltia mental. D'altra banda, des de les aules de l'Orfeó Maonès, volem impulsar un taller de musicoteràpia i estimulació per a infants sense dificultats, que té per finalitat utilitzar la música com a eina educativa que fomenta la integració social, facilita la comunicació i expressió emocional i desenvolupa la imaginació i creativitat.
La música té qualitats "curatives" per si mateixes?
Més que qualitats curatives, jo parlaria de les utilitats terapèutiques de la música. D'una banda, estimula la resposta física de les persones donant estructura als moviments i facilitant respostes fisiològiques. D'altra banda afavoreix la comunicació, permetent la transmissió de missatges no verbals. A més, facilita l'expressió emocional, convertint-se en una via d'expressió d'emocions per a persones amb dificultats d'expressió verbal. La realització de tallers en grup ofereix una oportunitat d'integració social, facilitant la relació amb els altres, la cooperació i coordinació. I finalment, aporta plaer estètic i entreteniment, contribuint això a millorar l'autoestima, a gaudir d'experiències divertides i a augmentar la qualitat de vida. Totes aquestes utilitats, emmarcades dins d'un procés creat per millorar, restablir o mantenir la salut dels usuaris, ajudant a satisfer les seves necessitats, contribueixen a afavorir el seu benestar.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.