TW
0

Autofitxa
Som na Mercè Mayans. Vaig néixer a Ciutadella l'any 1959. Estic casada amb en Josep de Moner i tenim dos fills. Vaig estudiar a la Universitat Politècnica de Madrid per ser òptic optometrista i juntament amb el meu marit regent les òptiques Multiópticas Mayans a Ses Voltes, Multiópticas a la Plaça dels Pins i Multiópticas Mahón. Actualment tenc poc temps per les aficions, però m'agradava molt la vela i ara em dedic més a la lectura.

La Fundació Multiópticas es troba a Menorca amb "Per una mirada solidària". En què consisteix?
La Fundació Multiópticas té un conveni amb Creu Roja per tal que un equip d'optometristes pugui revisar la vista a les persones més necessitades. Ahir a Maó i avui a Ciutadella, hauran acudit a revisar-se la vista 74 persones a les que s'havia donat cita prèvia i que han estat ateses per dos optometristes a cada seu. Aquesta campanya es va iniciar a Barcelona i també s'ha realitzat a Madrid, Pontevedra i Zaragoza. És la primera vegada que es realitza fora de la Península i a dos punts distints, com Maó i Ciutadella.

Com es realitza aquesta visita especial a la Creu Roja?
A cada indret hi haurem acudit dos optometristes que contam amb un equip d'optometria que és una unitat mòbil que han portat expressament des de Madrid. També s'han desplaçat alguns membres de Multiópticas com Fernando Cueva i David García.

Una volta realitzat el diagnòstic, quin és el següent pas?
A la mateixa seu de Creu Roja on es fan aquestes visites es disposa d'un mostrari d'ulleres de les col·leccions actuals perquè la gent que necessita portar ulleres pugui escollir la que més li agrada. A les ulleres Multiópticas adapta els vidres graduats i s'enviaran a la Creu Roja de Maó i Ciutadella on els pacients les podran recollir.

Quin és el perfil de la gent que està acudint a aquest servei?
És gent que és atesa pel programa de Creu Roja "Lluita per la pobresa i exclusió social". Molts són immigrants, però també estem atenent a gent d'aquí que ho necessita i els qui acudeixen tenen totes les edats. És important destacar que aquest treball és personalitzat i que les ulleres és faran amb la graduació exacta que necessita cada persona.

Especialment a fora es dóna la circumstància que molta gent porta ulleres trobades, d'altres o de fa molt temps, que els perjudiquen la vista. Aquí hem atés un cas d'un fillet, que d'un ull no hi veia i l'altre necessitava una graduació important.

En casos així, de no corregir-se, la qualitat de vida es veu greument afectada?
Imagina, una mala visió en una criatura pot suposar-li fracàs escolar amb tot el que açò pot significar per a la seva vida. La gent que fa feina també és important que tengui bé la vista per tal de poder realitzar bé el seu treball. I en general a la vida, un es veu impedit si no hi pot veure bé. Sobretot la gent que requereix de graduacions altes és molt important que es facin revisions constants.

Amb quina freqüència recomanen revisar-se la vista?
En el cas dels fillets cada any, els adults, depèn del cas, però pot ser cada dos. La mala vista afecta la qualitat de vida i és important corregir tot el que es pugui amb unes ulleres. A nivell personal està sent també una experiència molt gratificant. Com a optometrista t'agrada ajudar i fer-ho amb les persones més necessitades és molt polit i gratificant. Ahir i avui han estat dos dies molt alegres.