Centre didàctic. Concentra els diferents elements constructius en pedra en sec típics de Menorca - Cris

TW
0

Federica Mahieu acaba d'arribar de Sardenya on ha participat en el XIII Congresso Scientifico Internazionale sulle Construzioni in Pietra a Secco, celebrat entre els dies 21 i 23 a la província sarda d'Ogliastra.

Ha tornat a Menorca carregada d'informació sobre particulars, entitats i institucions d'arreu del món que treballen per la promoció i la conservació de les construccions autòctones en pedra sec. Mahieu ha estat l'única representant de Menorca a la trobada internacional, com va passar a l'ultim encontre, celebrat a Cumbria, Anglaterra, el 2010.

El primer que ha hagut de fer és explicar on és Menorca i diferenciar-la de Mallorca. "Aquest tipus de congressos són l'espai ideal per a fer promoció del patrimoni de l'Illa, quan els expliques el que tenim queden amb la boca oberta, de que un espai tan petit tengui una concentració tan espectacular de construccions i elements en pedra en sec", comenta.

Precisament, la paredadora, d'origen belga i resident a l'Illa d'ençà 1981, ha enllestit el primer recinte didàctic a nivell insular dedicat a la paret seca, construït a les Pedreres de s'Hostal i que aquest estiu ja ha despertat l'interès de residents i turistes. Es diu Espai de Paret Seca i representa els diferents tipus constructius tradicionals menorquins, construïts per trams amb diversa tipologia de pedreny. En el centre s'ubica el típic corral rodó amb un ullastre al mig, que queda envoltat per un doble recinte quadrat de pedra seca. A l'espai, l'espectador pot descobrir elements tan característics com els botadors i les menjadores, i acabats de la paret amb lloses, cobertores, quarts de marès o d'esquena d'ase, entre d'altres.

"El recinte s'ha ideat per a que el visitant tengui a l'abast una introducció a la paret seca menorquina i per a que quan recorri l'Illa tengui informació per a interpretar el paisatge de Menorca i pugui identificar el patrimoni de la pedra en sec", assegura la paredadora.

L'Espai de Paret Seca ha estat impulsat per Líthica com un nou projecte per recuperar la memòria associada a la pedra. El recinte encara no ha estat inaugurat perquè queda pendent la instal·lació de senyalització informativa i l'edició de tríptics explicatius.

De fet, Federica Mahieu continua la seva particular recerca sobre tot allò relacionat amb el patrimoni de la pedra a Menorca, un coneixement que manté viu a través del seu ofici com a paredadora i com a voluntària de la Societat Històrico-arqueològica Martí i Bella en la recuperació de patrimoni etnològic. Sempre que pot, assisteix als congressos internacionals de la pedra en sec. Després de Sardenya, el proper serà al Marroc.

Considera que assistir a les trobades científiques no només permet donar a conèixer Menorca, sinó també agafar idees que puguin servir per dignificar l'important patrimoni de la pedra en sec que conserva Menorca.