Can Victori. Ahir va tenir lloc el primer dels seminaris entre membres de l’Estació Jaume Ferrer i l’IME - Javier

TW
0

L'Estació Jaume Ferrer i l'Institut d'Estudis Menorquins (IME) van celebrar ahir el primer seminari científic "Diàlegs Davall s'Aigua" amb el propòsit de posar en comú coneixements fruit de les recerques que els membres de cada entitat estan realitzant i obrir la possibilitat d'establir sinergies. El medi marí és el tema central dels seminaris i ahir es proposà, a les setze persones assistents, "La problemàtica de les algues invasores" que va ser introduït per Marta Sales (COB-IME), Rafael Quintana (IME) i Eva Marsinyach (IME). La trobada va resultar positiva i exitosa segons els presents. La següent serà el 31 de maig i tractarà sobre la "Cartografia dels fons marins". Tot i l'especificitatat dels temes els seminaris estan oberts al públic en general.

Cinc són les algues invasores que s'han identificat en les aigües marines de Menorca fins el moment. Marta Sales, de l'Institut Espanyol Oceanogràfic, és especialista en algues pròpies i n'estudia la sensibilitat a la contaminació, però ahir va introduir el tema de les algues que arriben de fora i posen en perill diferents espècies autòctones.

L'alga caulerpa racemosa és la més coneguda i està en expansió a Menorca. Va ser localitzada per primera vegada a l'Illa de l'Aire l'any 2006 tot i que el seu origen es localitza al sud-oest d'Austràlia. Es tracta d'una alga estèticament polida i molt utilitzada també en aquàriums.

Altres dues algues són una novetat al mar menorquí. L'acrothamnion preisii envaeix els rizomes (arrels) de la posidònia desplaçant la flora i fauna autòctones que normalment la colonitzen tot i que no arriba a afectar pròpiament a la posidònia. La womersleyella setacea envaeix la comunitat coral·lígena que es troba a 30 i 50 metres de fondària que és on viu la llagosta. No es coneix que tengui cap efecte sobre la llagosta, però sí sobre les algues calcàries incrustants que formen l'estructura de la comunitat coral·lígena.

L'acrothamnion preisii i la womersleyella setacea van arribar a Menorca entre els anys 80 i 90, estan establertes i es troben en fase d'expansió i la seva distribució i abundància s'ha estabilitzat. Marta Sales explica que tot i que la caulerpa racemosa és més coneguda, aquestes dues últimes algues citades són més perilloses ja que allà on s'estableixen formen unes estores que ho recobreixen tot no deixant passar la llum ni els nutrients i ofegant les altres algues i organismes que han quedat davall.

La lophocladia lallemandii és una alga vermella amb molta capacitat invasora. Es va trobar a Menorca per primera vegada el 2008, de moment emperò no s'ha detectat que hi hagi una expansió. Es troba a uns pocs punts del voltant de Ciutadella amb molt poca abundància. Sí que és abundant a les illes d'Eivissa i Cabrera.

L'asparagopsis taxiformis es considera invasora, però a Menorca és poc preocupant ja que la que es troba de moment conviu amb les altres espècies sense arribar a desplaçar-les.
Les algues són les invasores més preocupants però també hi ha alguns peixos que podrien arribar a suposar un perill si s'estableixen i prosperen a Menorca. Un exemple és el peix trompeta (fistularia) que s'ha trobat en captures de pescadors des de fa tres anys. De moment la seva presència és ocasional, però convindria fer-ne un seguiment, segons els científics, ja que podria tenir un efecte sobre els peixos juvenils de moltes espècies.