TW
0

"Noltros no badam, som d'aquell temps, anam per feina". I és ben cert. Veure veremar els jubilats de Ferreries es un gust. Tenen entre 60 i 80 anys, però l'edat no va ser impediment ahir per culminar en només quatre hores la verema de s'Hort de Sant Patrici, que s'havia programat fer al llarg de dos dies. Tot un rècord. I és que feina amb gust, no pica.

"Cada any venim, mos convidam noltros mateixos", diuen riguent, riguent, asseguts a l'ombra després d'un matí de feina, fent un glopet de gin i fumant tabac de pota. "Ara ve el millor", exclamen fent bulla. És el migdia i els espera una suculenta paella de marisc, regada amb els millors vins de s'Hort de Sant Patrici de l'any passat.

És la sèptima verema a la finca de Lluís Casals Senent. Al principi, se li acudí convidar els jubilats de Ferreries i ja duen sis festes de la verema a s'Hort de Sant Patrici. Des del primer any, els avis es van arromangar i començaren a veremar.

Ara ja no hi ha qui els aturi i cada any repeteixen. Per a ells és una festa, una manera de recordar vells temps, estar enmig del camp i compartir un dia de diversió.

A més del dinarot, cada participant se'n du un bòtil de vi i una peça de formatge de s'Hort de Sant Patrici, com també l'orgull de veure que el raïm que cullen cada any es converteix en el vi de renom de la marca "Hort".

Les expertes mans dels veterans veremadors van aconseguir ahir recollir 11.000 quil·los de raïm de les varietats Merlot, Cabernet Sauvignon i Sirah, plantats a un terreny de 17.000 metres quadrats.

El primer cep el va plantar l'any 2000 un dels jubilats, en Xisco de Binicanó. Ahir el més veterà va ser en Xisco de Can Bep d'Alaior, de 82 anys, i el més jove, en Biel Janer, de 16 anys.

La marca "Hort" elabora vi negre i vi rosat de gran qualitat, amb el certificat de Vi de la Terra de Menorca. Segons explica Lluís Casals Senent, "enguany hem intentat no augmentar la producció, sacrificant part del raïm de cada cep, per millorar la qualitat del producte".

De fet, considera que la qualitat és el principal valor del vi de Menorca "molt preuat pels visitants estrangers i nacionals i que els menorquins han de saber valorar com a producte de la terra".

Els bòtils de vi de Sant Patrici són pioners en dur el codi QR a l'etiqueta, que permet obtenir tota la informació a través del mòbil.

El rosat "Hort" ha guanyat la medalla de plata en el darrer concurs de vins dels Països Catalans.