TW
0

Pas a pas, setmana rere setmana, la 39 edició del Festival de Música de Ciutadella camina sense pausa. L'efemèride que consagra les nits estivals de dilluns a la música en majúscules no s'atura; ben al contrari, la segona convocatòria aconseguí moure'ns a ritme de tango.

L'artífex de portar aquesta expressió de la música portenya al Claustre del Seminari va ser l'italo-americà Peter Soave, potser el més gran bandoneonista en l'actualitat, que acudí secundat magníficament pels croates del Rucner String Quartet. Amb aquesta targeta de presentació, Joventuts Musicals de Ciutadella, com entitat organitzadora, s'apuntà un triomf.

Dels compositors que participaren en la vetllada, poca presentació necessita l'Astor Piazzolla de Five Tango Sensations i de Violentango, ja que la seva obra és freqüentment programada en les sales de concert. I què dir del perdurable "El día que me quieras" del gran Carlos Gardel, el pare de la criatura.

Ara, força interessants resultaren les aportacions al gènere d'un autor absolutament desconegut per a mi, el croat Kresimir Herceg (1935), amb "Promotion party", "Soave tango" i "Rucner tango"; així com el "Tango furioso" del polifacètic músic veneçolà Aldemaro Romero (1928-2007), les tres darreres partitures dedicades als nostres intèrprets presents.

Mestissatge
Arrelat en el més profund de l'ànima del poble argentí, el tango és una fusió de la milonga, l'havanera i el xotis amb la cançó lírica que introduïren els immigrants, especialment italians, en la segona meitat del segle XIX. De sentiments íntims, nostàlgica per principi i intensament sensual el tango ha trobat en el bandoneó el seu company ideal. La dardellada va ser instantània i bandoneó i tango acabaren lligant els seus destins per sempre.

La pròpia biografia personal de Peter Soave encarna l'esperit mestís característic del tango. Americà d'ascendència italiana, la seva exquisidesa melòdica i el gust en el tractament adequat del vibrato, per moments semblant a la veu humana, són part d'un mestratge que ha dotat el bandoneó del rang d'instrument culte.

Amb "Undertango", una recreació sonora dels suburbis de Nova York, ciutat on Piazzolla va viure, i la "Primavera porteña", peces interpretades fora de programa, Ciutadella s'havia convertit durant hora i mitja en la capital del tango.

La programació oferida per Joventuts Musicals de Maó i de Ciutadella en els seus respectius festivals està manifestant una sana competència en qualitat. La sort de poder comptar a Menorca amb una oferta cultural d'aquesta envergadura dóna una imatge extra a la gent que ens visita i actua com un reclam turístic important.