Esplanada. A la plantada de tendes de la Plataforma de Solidaritat en Temps de Crisi hi participaren 11 entitats - Javier

TW
0

"Ni un pas enrere amb el 0,7, ni una retallada més!" és el lema de la campanya de la Plataforma per a la Solidaritat en Temps de Crisi per la qual durant tot el dia d'ahir onze entitats i ONG van plantar divuit tendes a l'Esplanada de Maó. Totes les persones que van voler van signar el manifest en què la Plataforma demana que no es retallin els pressupostos en cooperació internacional a les institucions menorquines segons els objectius que s'havien marcat en els Plans Directors de Cooperació.

Durant els mesos de setembre i octubre representants de la Plataforma per a la Solidaritat en Temps de Crisi s'han reunit amb els batles i regidors de cooperació de cada ajuntament per tal de fer-los comprendre que la cooperació internacional requereix d'un esforç afegit en temps actuals i que, a pesar dels pressupostos ajustats, no es baixi el tant per cent dedicat a cooperació en cada ajuntament, que en molts de casos a Menorca arriba al 0,7 per cent. Resta pendent una reunió amb el president i la consellera de Cooperació del Consell insular que està prevista pel pròxim dia 27. Des de la Plataforma mostren des de fa temps la seva preocupació davant d'unes perspectives d'incertesa que amenacen en deteriorar tant la qualitat com la quantitat de la cooperació i valoren els esforços realitzats fins el moment a través del Fons Menorquí de Cooperació. Fins l'actualitat cap ajuntament s'ha adherit formalment a la causa tot i que han mostrat un favorable interès en fer-ho promptament.

Entrepobles, Fons Menorquí de Cooperació, Mans Unides, Fundació Vicente Ferrer, Moviment de Renovació Pedagògica, STEI, Associació d'Amics i Amigues del Poble Sahrauí, moviment d'Escoltes de Menorca (format per sis grups, cadascú amb tenda pròpia ahir a l'Esplanada), el Consell de Joventut de Menorca, l'associació Soca de Mots, el Secretariat de Joventut i Caritas, entre altres, són les entitats i ONG que conformen la Plataforma des de la qual es reflexiona sobre els camins a seguir a partir d'ara que les circumstàncies han canviat pels països desenvolupats, per tal que el fonament de la solidaritat i les polítiques de cooperació no pateixin, en cap cas, retrocés sinó que es trobin les maneres per fer-les créixer encara més.

"Hem viscut durant anys dins una bombolla econòmica que a tots ens ha fet pensar més en el tenir que en el ser, i ens ha duit a viure fent ús dels recursos o riqueses d'una forma irracional i supèrflua. Ens demanem, havíem arribat a una consciència de solidaritat o més aviat donàvem el que ens sobrava" és una de les proclames del manifest en el que es demana que s'impulsin mesures de lluita contra la crisi que s'adrecen als seus responsables i causants; que es promogui la contractació pública de béns i serveis que afavoreixi l'economia local i que es fonamentin en criteris socials i sostenibles; que es reiteri el compromís amb la lluita contra la pobresa i que no es retalli el pressupost destinat a cooperació internacional i que les administracions es comprometin d'una vegada amb el 0,7 per cent del seu PIB en benefici de la solidaritat.

La plantada de tendes a l'Esplanada ha estat plantejada com a una acció de caire simbòlic per tal de fer arribar a la gent el carrer la preocupació que es viu des de la Plataforma, "si quelcom ens ha tocat aprendre d'aquesta crisi, és que no podem seguir considerant-nos un país ric i aliè a la realitat global".