TW
0

"Caminarem amb fermesa, amor i decisió" resa l'himne que el Cor va tornar a cantar ahir a l'Orfeón Mahonés per celebrar amb tot orgull el seu 120 aniversari. La cerimònia va ser conduïda per Lali Olives, entre el públic es trobava a faltar més caliu dels orfeonistes mentre que una fila sencera de seients era ocupada per una àmplia representació política.

Josep Mercadal, actual president de l'Orfeón va voler tenir unes paraules per a la infinitat de persones, com ell les qualificà, que al llarg de tots els anys han fet possible l'existència d'una entitat cultural que ha estat clau dins la ciutat, "ni els més optimistes del primer Orfeó del Progrés s'ho haguessin imaginat" va declarar abans que Lali Olives donés pas a Diego Prado que va fer una semblança del poeta i escriptor Federico Erdozaín. Prado va repassar primer la història de l'Orfeón fundat per un cor "de persones humils que no sabien de música però que tenien bones veus" i va donar compte del que aquesta institució ha suposat en la vida de moltes persones, amb l'exemple propi, quan afirmà que "molts dels que ens trobem aquí no podem explicar la nostra pròpia història sense l'Orfeó".

Però en el que Diego Prado insistí i reivindicà és en salvar de l'oblit una de les figures històriques literàries cabdals, Federico Erdozaín conegut popularment per ser l'autor de "La tragèdia de l'amo en Xec de s'Ullastrar" però que compta amb una obra, poètica i teatral, molt més extensa. Prado insistí, amb arguments contundents, a les autoritats que s'han de responsabilitzar de la reedició de l'obra conservada i han d'encoratjar la gent a contribuir en la recerca de l'obra perduda i no deixà de lamentar-se: "Erdozaín és un mite en el si de la nostra entitat, però un perfecte desconegut al carrer".

Després un grup d'actors, Juan Cubas, Vicente Andreu, Manel Navarro, Pili Lucena i Laura Pons va llegir les "Cobles a la Mare de Déu del Toro" i Cubas emocionà el públic en recitar, de memòria, "Duerme niña".

Com a punt final Toñi Rivera i Ana Pons van representar una escena de "Una estrella dins el mar", dirigida per Vicente Andreu, que avui s'estrena, cinquanta anys després, a l'Orfeón Mahonés.